Baja Ferenc a Fidesz kampányfinanszírozási koncepciójáról
A párt hétvégi választmánya ülése intellektuálisan rendkívül izgalmas, értékes beszélgetés volt. Sok fontos dologról esett szó, én most csupán arra szorítkoznék, hogy dióhéjban Veletek is megosszam, amit ott elmondtam.
Baja Ferenc a Fidesz kampányfinanszírozási koncepciójáról
A párt hétvégi választmánya ülése intellektuálisan rendkívül izgalmas, értékes beszélgetés volt. Sok fontos dologról esett szó, én most csupán arra szorítkoznék, hogy dióhéjban Veletek is megosszam, amit ott elmondtam.
 

Egyrészt arról beszéltem, hogy a Fidesz kampányfinanszírozási koncepciója sajátos módon, bár a szocialisták ellen irányul, többek között a Fidesznél is rendkívüli károkat okoz. Hiszen egy olyan modellt remél felépíteni, amelyben nem a pártdemokrácia dönt a pártban megvitatandó kérdésekről, hanem az, hogy kinek van jelentős gazdasági holdudvara.
 

Efféle elképzelés mindenütt csak rombolni tud. Minthogy pártok nélkül nincs demokrácia, magát a demokratikus intézményrendszert verné szét a kormánypárt javaslata.
 

Bár a Fidesz törekvése az, hogy a választókért versengő pártok ne érjék el a választókat, (hiszen valójában erről szól az egész szabályozás, az orbáni hatalomkoncentráció jegyében), A magyar szocialisták válasza erre egy olyan kommunikációs tér megteremtése, amelyben minden választópolgár meghallhatja a politikai dialógusokat, és részt is vehet azokban.
 

Az elmúlt három év intenzív munkája, belső építkezése nem volt hiába, s ez ellen a Fidesz demokráciarombolása sem tud hatni a választásokon. Bár kétségtelen: a rendszerváltás óta nem volt olyan elképesztő helyzet, hogy a kormányerők törvények arzenáljával biztosítják maguknak a tisztességtelen versenyelőnyt.
 

Mindez azonban kevés lesz. Hiszen - s erről szóltam még - a leváltó akarat napról napra erősödik, társadalmi bázisa mind szélesebb. A mind megingathatatlanabb akaratnak a baloldalon van a társadalmi többsége és a Magyar Szocialista Párt a szervezeti centruma.
 

Ennek szellemében az összefogásra nyitottan, de mélyen baloldali politikai programmal kell dolgoznia mindazoknak, akik e leváltó akaratot érvényesíteni kívánják.
Az összefogást megkönnyíti, hogy mindazok, akik a közpolitikai térben tevékenykednek egy igazságosabb Magyarországért, vélhetően hozzánk hasonlóan látják: az elkötelezett európaiság és a mindenhová elérő modernizáció esszenciális igénye a baloldalon van éppúgy, mint annak a természetes felismerése, hogy az Orbán- rezsim alatt mind nehezebb helyzetbe hozott fiatalok, nők, munkavállalók, nyugdíjasok a következő években rendkívül erős kompenzációra szorulnak minden értelemben, lehetőségeik megélése, életminőségük megemelése érdekében.
 

Amit pedig láthatóan teljesen elfeledtek a Fideszben: minél erősebben lejt a pálya feléjük, minél több a demokratikus választás lehetőségével szemben beépített csalárd fék, annál többen érzik: elegük van.
 

S a választásokon bizony, elegen lehetünk, akik úgy véljük:elegünk van. Miért is ne élnénk tisztességesebb, nyitottabb,modern, jog- és létbiztonságot adó országban, ha Magyarország lehet olyan is?
 

Olyan is: amilyen önmaga. Tisztességes,biztonságos, nyitott, modern - ha hagyják.
 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.