Baj van: az éves terv közelében a hiány
Az egész évre tervezett hiány 96 százalékát már "teljesítette" a kormány. A deficit növekedésének üteme gyorsult áprilisban, holott meg kellett volna állnia. A szaktárca magyarázkodik, szerintük nincs gond, csak az idén május elseje előtt fizették ki a családi pótlékot.
Baj van: az éves terv közelében a hiány

Április végére az egész éves terv 96,6 százalékát közelítette meg az államháztartás központi alrendszerének hiánya. A központi költségvetésé magasabb, mint az éves terv - ám a szaktárca szerint mindez "összhangban van a bevételek és a kiadások idei évre tervezett időbeli lefutásával".

 

Azt persze továbbra sem tudjuk, ez valóban így van-e, a minisztérium ugyanis már évek óta nem hozza nyilvánosságra, milyen lefutást tervez a jövőre nézve. Viszont minden hónapban közlik, hogy éppen megfelelnek a terveknek - még akkor is, mielőtt a kormány épp az év közben szokásos költségvetési kiigazításról dönt.

 

Azt korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is elismerte, hogy a tervezettnél alacsonyabb infláció (a költségvetésben 2,4 százalékkal számoltak, most viszont alig 0,8 százalékkal) mérsékli a bevételeket. A konvergenciaprogram szerint azonban ezt más tételek kompenzálják majd. A miniszter azt mondta, a kormány májusban tekinti át a folyamatokat - ez persze nem feltétlenül jelent megszorítást, vagy a tartalékok zárolását.  

 

A tárca közleménye mindenesetre továbbra is bizakodó - annak ellenére is, hogy áprilisban a várakozások alatt teljesített a büdzsé. A negyedik hónapban ugyanis az előző évek tapasztalatai alapján meg kellett volna állnia a deficit növekedés-ütemének (sőt, a hiány összesített mértékének akár csökkennie kellett volna). Ehelyett azonban a hiánynövekedés üteme is tovább nőtt: a negyedik hónapban már 250 milliárd deficit keletkezett (ahelyett, hogy pluszban zártak volna).

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.