Azért kell a tandíj, hogy több diplomás legyen
Nem mondott konkrét számokat a kormányszóvivő és a felsőoktatási helyettes államtitkár a jövő évi felsőoktatási keretszámokról, de a csütörtöki sajtótájékoztatón elismerték, hogy jóval kevesebb ösztöndíjas hely lesz, és csak a legjobb 15-20 százalék kap teljes támogatást, a többiek diákhitelt vehetnek fel.
Azért kell a tandíj, hogy több diplomás legyen

A kormányszóvivő szerint azt szeretnék elérni a változtatással, hogy minél többen el is végezzék az egyetemet. A kormány arról is döntött, hogy a gazdsági ügyekkel foglalkozó kancellárokat ültet a rektorok nyakára, és ösztöndíjat alapít a tanárjelölteknek és a sportolóknak.

Felsőoktatási koncepciót fogadott el szerdán a kormány, ennek keretében meghatározta a jövő tanévre érvényes felsőoktatási keretszámokat - jelentette be csütörtök délelőtt Giró-Szász András kormányszóvivő. Pontos számokat azonban sem ő, sem a jelen lévő felsőoktatási helyettes államtitkár nem mondott. Mint arról beszámoltunk, a kormány szerdán döntött arról, hogy jövőre 10 480-ra csökken az államilag támogatott felsőoktatási helyek száma, és ezzel nemcsak a jogi és közgazdasági pályára készülők dolgát nehezíti meg (itt nem hirdetnek meg ösztöndíjas helyeket), hanem azokét a fiatalokét is, akik műszaki vagy természettudományos szakokra igyekeznek.

 

Giró-Szász András tájékoztatóján a felsőoktatási keretszámokról részleteket újságírói kérdésre sem árult el, annyit mondott, hogy a jövő évi keretszámok fő számai  - így az állami ösztöndíjas és a részösztöndíjas hallgatók létszáma - megegyeznek a sajtóban megjelent előterjesztésben foglaltakkal. Giró-Szász András szerint a kormány célja a változtatásokkal, hogy "növelje a felsőoktatásba bejutók létszámát, valamint minél nagyobb arányban növelje a felsőoktatási képzést el is végzők arányát". Kiemelte ugyanis, hogy az elmúlt időszakban a felsőoktatásba bekerülő diákoknak a 45-48 százaléka nem végezte el a képzést.

 

A teljes cikk az [origo]-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.