Az orbánizmus bebetonozásához keres államfőt a Fidesz
Az orbáni politika, a „centrális erőtér” kétéves eredményeit kellene megvédenie Schmitt Pál utódának: erre a szerepre keres alkalmas államfőjelöltet a miniszterelnök-pártelnök
Az orbánizmus bebetonozásához keres államfőt a Fidesz

Fideszes források a hvg.hu-nak azt mondták, ezeknek a feltételeknek legfeljebb Kövér László felelne meg, de őt pótolhatatlannak tartják a pártban, ráadásul úgy tudjuk, az átvedléshez a házelnök feltételeket szabott. A másik lehetséges jelölt, Áder János már 2002-ben eltávolodott a pártelnöktől, és annak a kritériumnak sem felel meg, mely szerint az államfőnek Orbántól jobbra álló politikusnak kellene lennie.

 

„A Schmitt Pál fémjelezte államfői szerep az ő távozásával megszűnt. Nemcsak azért, mert nehéz lenne egy hasonló, a kormánnyal feltétel nélkül lojális embert találni, hanem azért is, mert az új alaptörvény és a sarkalatos törvények elfogadásával lezárult egy korszak. Ezért most elsősorban nem a személy megtalálása a legnagyobb kihívás, hanem az új köztársasági elnöki szerep kitalálása” – mondta egy neve elhallgatását kérő befolyásos fideszes képviselő, hogy miért csak két hét után nevezi meg államfőjelöltjét a két kormánypárt.

 

Lázár János a Fidesz frakcióvezetője hétfő este jelentette be: felkérték Orbán Viktort, hogy április 16-án nevezze meg a kormánypártok államfőjelöltjét. Mindennek előzménye, hogy Schmitt Pál hétfőn a parlament plenáris ülésén jelentette be lemondását.

 

A hvg.hu parlamenti tudósítóinak hétfő délután több fideszes képviselője is azt hangsúlyozta, hogy a párt vezetői még a héten meg akarták választani Schmitt utódát, a posztra pedig az Országgyűlés elnöke, Kövér László és a párt európai parlamenti képviselője, Áder János a legesélyesebb. Ám az esti ülésen nem állítottak jelöltet és két hetet biztosítottak a pártelnök-miniszterelnöknek, hogy megtalálja a megfelelő embert a posztra, a képviselőket pedig a frakcióvezetés felkérte, hogy ne nyilatkozzanak az ügyben.

 

A hvg.hu-nak szerdán több kormánypárti politikus is azt mondta, a jelöltállítási folyamat elhúzódására számítanak, mert – ahogy az egyik forrásunk fogalmazott – „Orbán fejében határozott kép él arról, milyen államfővel tudna együtt dolgozni”, és erről a szerepfelfogásról meg kell egyeznie az esetleges jelölttel. A szivárogtató kormánypárti politikusok szerint – akik a nyilatkozatstop miatt nevük elhallgatását kérték – a Fidesz alapembereként „nélkülözhetetlennek” tartott Kövért nem szívesen engedik el, a belpolitikai színtérről 2006-ban kivonult Áderrel szemben többen is bizalmatlanok a frakcióban. Így az sem zárható ki, hogy egy eddig meg nem nevezett harmadik személy lesz a befutó. Navracsics Tibor minisztrelnök-helyettes szerdán az InfoRádiónak azt mondta, elképzelhető, hogy pártpolitikus, sőt kormánytag lesz az új köztársasági elnök.

 

„Göncz Árpád az ország nagypapája, Mádl Ferenc és Sólyom László professzoros ellensúlyok voltak, Schmitt közvetlen elnök, az emberek embere akart lenni. A miniszterelnök nem kíván visszatérni egyik szerephez sem ezek közül, és mint a jelöltet megszavazni tudó legnagyobb párt elnöke él a lehetőséggel, hogy elképzeléseihez illeszkedő karaktert keressen” – mondta egy befolyásos kormánypárti képviselő.

 

A hétfő reggeli frakcióülésről kiszivárgott információk szerint Orbán – miután szóvivője, Szijjártó Péter eléje tette a Schmitt Pál üzenetét tartalmazó cetlit – azt mondta, ha a köztársasági elnök lemond, akkor olyan új államfőt kell majd találni, aki jobbra áll tőle és képes lesz megvédeni a januárban hatályba lépett új alkotmányt. Korábban a miniszterelnök egy 2010. augusztusi tévényilatkozatában beszélt nyíltan arról, hogy mit gondol a köztársasági elnöki szerepkörről. A köztelevízió Az Este című műsorában akkor azt mondta, a hatalom megosztása a különböző hatalmi ágak közötti egyensúlyban fontos, ám az államfő nem különálló hatalmi ág, így nem is lehet ellensúlya a kormánynak, hanem a végrehajtó hatalom része.

 

A teljes írást a HVG.hu-n olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.