Az önkormányzatokat is eléri az adóprés
Az MSZP szerint az emberek és a vállalkozások után az önkormányzatokat is eléri a kormányzati adóprés. Újabb elvonások sújthatják jövőre az önkormányzatokat.
Az önkormányzatokat is eléri az adóprés

Az origo.hu hétfőn azt írta, a kormány első olvasatban elfogadta a 2013-as költségvetési törvény tervezetét. Értesülésük szerint elvonják a helyhatóságoktól az eddig otthagyott illetékbevételt, és a gépjárműadó-bevétel 60 százalékát is elveheti a központi költségvetés. A cikk szerint a kormány nem tett le arról, hogy a helyi iparűzési adó egy részét is elvonja, de ennek nincs nyoma az Origo által megismert dokumentumban.

 

Tukacs István MSZP-s politikus erre úgy reagált: az emberek és a vállalkozások után az önkormányzatokat is eléri a kormányzati adóprés, ami a megmaradt helyi feladatok ellátását veszélyezteti.

 

Tukacs István azt mondta, ez a döntés illeszkedne a kormány adópolitikájába, miután az elmúlt két évben nőttek a munkavállalói és a munkáltatói járulékok, 27 százalékkal itt a legmagasabb az általános forgalmi adó az Európai Unióban, a kormány illetékeket emelt, baleseti és chipsadót vezetett be, az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsa 37 százalékra nőtt, nagyobb lett az egészségügyi szolgáltatási járulék összege, idén távközlési, jövőre pedig sárgacsekk-adót rónak ki.

 

Eközben a személyijövedelemadó-politika nem teljesítette a kormány várakozásait, a fogyasztás bővülését és a gazdasági növekedést - fűzte hozzá Tukacs István.

 

Kitért arra, hogy a vállalkozások helyzete is romlott, az újabb adóterhek mellett kiszámíthatatlan jogi-gazdasági környezetben kell működniük, a visszamenőleges jogalkotás miatt nem csak azt nem tudják, mit hoz a holnap, de azt sem, hogy "mit hoz a tegnap".

 

Az MSZP azt ígéri, kormányra jutva többkulcsos személyi jövedelemadót vezet be, a vagyoni típusú adók növelésével lehetőséget teremt a járulékcsökkentésre, a banki hitelezés beindítása érdekében rendbe hozza a pénzügyi rendszert, valamint dinamizálja az uniós források felhasználását - rögzítette a parlament gazdasági bizottságának szocialista tagja.

 

(MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.