Az IMF helyett újabb csomag közeledik
A dollárkötvény sikeres kibocsátása egyértelműsítette, hogy az Orbán-kormány az IMF helyett a pénzpiacról akarja az adósságszolgálathoz szükséges forrást biztosítani, hiába kerül az sokkal többe az országnak. Ennél nagyobb baj, hogy a hiány mindenáron való tartásához a hatalmas költségvetési kockázatok miatt még tavasszal újabb korrekciós csomagra számíthatunk.
Az IMF helyett újabb csomag közeledik

étségkívül jól választotta meg az időpontot a kormány ahhoz, hogy dollárkötvényt bocsásson ki: a befektetői hangulat hetek óta kedvező, a stabilnak tekintett, kockázatmentes papírok hozama nagyon alacsony, a likvidpénzek mennyisége viszont magas, ennek nyomán jelentősen erősödött a kockázatvállalási hajlam a nagyobb hozam reményében. Az általunk ajánlott átlag 3,4 százalékos kamatfelár az 5 és 10 éves futamidőre így csábító volt és túljegyzést eredményezett, ennek nyomán összességében 3,25 milliárd dollár értékben adtunk el kötvényeket, kétharmad részt a hosszabb futamidőre. A fizetendő kamat 4,2 és 5,4 százalék, ami három százalékkal magasabb, mint a hasonló amerikai kamatok.

 

Ezt lehet nagy sikernek beállítani, arra helyezve a hangsúlyt, hogy lám-lám képesek vagyunk magunk is valutaforrásokat szerezni. Ez igaz ugyan, a kérdés csupán az, milyen áron: az IMF-EU párossal való megállapodás ennél 2,5 százalékkal alacsonyabb kamatot biztosított volna, azaz évi 80 millió dollárt, csaknem 20 milliárd forintot takaríthattunk volna meg. Nagyjából ennyi a kamatkülönbözet a teljes adósságszolgálatra vetítve, azaz jól látható, hogy a függetlenségi harc jegyében sokkal drágábban finanszírozzuk magunkat, mint racionális alapon szükséges lenne. Orbánéknak azonban jóval fontosabb ennél az, hogy lehetőleg minden, a hatalmukat és unortodoxiájukat korlátozó kontrollt elkerüljenek.

 

A cikk a 168 Óra Online-on folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.