Az év végétől pöröghet fel a választási osztogatás
Az adósság elleni harc kudarcának beismerése, hogy nem csupán az NGM adósságmérője tűnik el, de rövidesen a kőbe vésett adósságszabály is. A Fidesz-kormány reményeinél rosszabb büdzséhelyzetet jelzi, hogy a legújabb nyilatkozatok szerint a választási költekezés nagyobb része a jövő évre tolódik át.
Az év végétől pöröghet fel a választási osztogatás

Az emberek szellemi képességeit mélyen lenéző fideszes propaganda nemes egyszerűséggel bánik a számára kellemetlen tényekkel: vagy úgy tesz, mint ha nem is léteznének, vagy pont az ellenkezőjét állítja, vagy mindkettőt egyszerre. Jó példa erre az államadósság elleni háború, amely kezdettől fogva Orbánék kommunikációjának a középpontjában áll. Amíg a magánnyugdíjpénzeknek köszönhetően azt hirdethették, hogy az elődeikkel ellentétben ők gyors ütemben faragják le az adósságot, a csapból is ez folyt, az NGM külön adósságmérőt közölt a honlapján, hogy minden állampolgár folyamatosan követhesse a sikersztorit.

 

A baj akkor kezdődött, amikor a bevethető megtakarítások elfogytak, és ez év elejétől az adósságállomány már nem csupán nominálisan, de GDP-arányosan is emelkedésnek indult. Ezt kezdetben a szezonalitással magyarázták, majd mikor kiderült, hogy masszív trendről van szó, ostobábbnál ostobább indokokkal álltak elő. Ezek közül is kiemelkedett kedvenc szőke szóvivőnk szösszenete, aki kerek perec kijelentette, hogy bármit is mutatnak a számok, mindenki tudja, hogy az adósság igenis csökken. Ehhez képest megdöbbentően őszinte volt az az államtitkári nyilatkozat, hogy a felgyorsult pénzpiaci hitelfelvétel azért történt, hogy visszafizethessük – az egyébként feleakkora kamattal felvett – IMF-tartozást. Ez viszont ellentmondott annak a kormányfői állításnak, hogy a dübörgő gazdaság már kitermelte a visszafizetés fedezetét.Aztán kiderült, hogy hiába szabadultunk meg az IMF láncaitól, az adósságállomány mégsem csökken úgy, ahogy Orbánék szeretnék, és magasabb, mint tavaly volt, sőt alig marad el a 3 évvel ezelőttitől. A probléma gordiuszi csomóját két huszárvágással oldották meg: egyik napról a másikra eltűnt az NGM honlapjáról az adósságszámláló, azzal a nevetséges hivatkozással, hogy a fenntartása havi 400 ezer forintba kerül. Mivel a hozzáértők szerint ennek valójában nincs költsége, mivel bárki öt perc alatt átállíthatja a mutatót, két lehetőség van, egyik sem kizárt: vagy az NGM hazudik, vagy erre eddig tényleg 400 ezret fizettek valakinek. Szavazzunk: melyik a jobb verzió?

 

A folytatás a 168 Óra Online-on olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.