Az év, amikor borzongató tündérmesévé vált az elrugaszkodás
Növekedés helyett recesszió, az IMF helyett pedig Brüsszel. Elszaladó infláció, megszorítások, reálbércsökkenés, államosítások, kevesebb munkahely. És még a Malév is bedőlt. Ez történt 2012-ben a magyar gazdaságban.
Az év, amikor borzongató tündérmesévé vált az elrugaszkodás

"2012 az elrugaszkodás éve lesz, amikor az ország visszanyeri elvesztett egyensúlyi helyzetét" – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta még 2011-es évértékelőjében. A kormányfő ezt egy évvel későbbi évértékelőjében már úgy módosította, hogy "túl kell élni a 2012-es évet".

 

Idén azonban ismét recesszióba süllyedt a magyar gazdaság, az Európai Unió (EU) legmagasabb inflációját produkáltuk, az átlagpolgárok és a cégek további megszorításokat és újabb adókat (pl. telefonadó) kaptak a nyakukba, a kormány továbbra sem hozta tető alá az IMF-megállapodást, a versenyszférában tízezrekkel zuhant a foglalkoztatottak száma, a hazai beruházások pedig már az amortizációt sem fedezik. Mindezek azt eredményezik, hogy a számunkra mérvadónak tekintett közép-európai régiótól is egyre távolabb kerülünk.Erős stagnálásból komoly visszaesésNem jött be a kormány 2011 év végi, és az idei év eleji növekedési prognózisa sem: a várt 1,5 és 0,5 százalékos konjunktúra helyett a 2012-es évben minden bizonnyal 1,6-1,2 százalékos visszaesést produkált a magyar gazdaság. A kormány ugyanakkor csak az év vége felé ismerte be, hogy komolyabb visszaesés lesz, miközben a meghatározó hazai és nemzetközi intézetek, szervezetek, köztük a kormányzat szakértői tanácsadójának számító Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is már egy jó ideje visszaesést és recessziót jeleztek előre a 2012-es évet tekintve.

 

A 2012-es év gazdasági összefoglalójának folytatását a hvg.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.