Az Alkotmánybíróság elé kerülhet a rokkantnyugdíjak ügye
Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja szerint hamarosan az Alkotmánybíróság elé kerülhet a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatának szabályozása.
Az Alkotmánybíróság elé kerülhet a rokkantnyugdíjak ügye

Korózs Lajos a rokkantnyugdíjak, a nyugdíjigazgatási rendszer és bírák nyugdíjazásának témájában rendezett sajtóbeszélgetésen emlékeztetett arra, hogy még februárban az MSZP levélben kérte Szabó Mátét, az alapvető jogok országgyűlési biztosát, hogy kérjen az Alkotmánybíróságnál utólagos normakontrollt a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatáról szóló jogszabályokról. Korózs Lajos levelében a különösen védett társadalmi csoportok jogsérelmére hivatkozott és egyebek mellett kiemelte, az európai uniós normákban is lefektetett tisztességes eljáráshoz való jogot sérti, hogy a saját felülvizsgálatukat március végéig nem kérő rokkantnyugdíjasok májustól elvesztik járandóságukat. Emellett a jogbiztonságot és a szerzett jogokat sértőnek tartja, hogy a kormány felülvizsgálatával szakorvosi vizsgálattal és jogerős határozattal megállapított rokkantnyugdíjakat kíván módosítani.

 

A szocialista politikus azt mondta: az ombudsmani hivataltól azt a nem hivatalos tájékoztatást kapta, hogy Szabó Máté akceptálta a beadványt és egyesítette többek között a Mozgássérültek Országos Egyesületének keresetével, valamint más egyéni beadványokkal is, és "nagy valószínűséggel" jövő héten Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben.

 

Korózs Lajos ugyanakkor azt is jelezte: nem lepődne meg, ha sokan nem várnák meg az Alkotmánybíróság döntését és "százával, ezrével" nyújtanának be egyéni kereseteket a magyar kormány ellen a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságánál a szolgálati nyugdíj ügyéhez hasonlóan, amelyben több mint 8000 beadvány születetett.

 

Az ellenzéki képviselő azt mondta: ő maga bízik az Alkotmánybíróságban, de ha a testület június közepéig nem hoz döntést ebben az ügyben, akkor ő is arra fog bíztatni minden magánszemélyt, hogy egyéni beadvánnyal éljen az Emberi Jogok Európai Bíróságánál. Hozzátette: az MSZP jogsegélyszolgálata minden jogi és szakmai segítséget megad majd ehhez.

 

A volt szociális államtitkár Magyarország egyik legsúlyosabb problémájának nevezte a rokkantnyugdíjak rendszerének átalakítását, szerinte sokan nem érzékelik, hogy a "legsúlyosabb katasztrófa felé megyünk". Tízezres, ha nem százezres nagyságrendben maradnak emberek ellátás nélkül - fogalmazott.

 

Korózs Lajos arról is beszélt, hogy a bírák nyugdíjkorhatárának csökkentése szerinte az életkor szerinti megkülönböztetés európai normájába ütközik, ezért, ha kell, ez ügyben is az Emberi Jogok Európai Bíróságánál kérnek jogorvoslatot. Hozzátette: tudomásuk van arról, hogy bírák magánemberként már éltek ilyen beadvánnyal Strasbourgban.

 

Úgy fogalmazott: "hazudik Orbán Viktor", amikor azt mondja, hogy a bírák nyugdíjazása nyugdíjkérdés, mert ennek "politikai okai" vannak. Hivatástól való eltiltásról van szó, mert "ezek a rutinos öreg rókák útban vannak Orbán Viktornak" - mondta. (MTI)

 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    +    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.