Az adóbirodalom
Augusztus 1-jétől terheli a társadalmat a Varga-csomag. A gazdasági miniszter intézkedései miatt – számítások szerint – egy átlagos magyar család havonta ötszáz és ezer forint körüli összeggel fizet majd többet a bankolásért, attól függően, milyen gyakran veszi igénybe a pénzintézetek szolgáltatásait. A készpénzfelvétel díja a duplájára nő.
Az adóbirodalom

De egyáltalán: miért volt szükség az újabb unortodox kiigazításra? Milyen hosszútávú hatásai lehetnek a bankok új sarcolásának? Ezekre a kérdésekre kereste a választ szakértők segítségével HERSKOVITS ESZTER.

 

Immár három éve harsogja a hatalmi propaganda: a fideszes gazdaságpolitika nem a lakosságot terheli, hanem a multikat és a bankokat. Csakhogy ez nem igaz: a cégek minden pluszköltséget azonnal továbbhárítanak. A legújabb Varga-csomagtól sem várhatunk mást. Maga a gazdasági miniszter is így gondolhatja. Előbb ugyan azt mondta, „van olyan bank”, amely nem hárítja át a költségeket, ám utóbb megjegyezte azt is: egy felmérés kimutatta, a pénzintézetek 94 százaléka mégis áthárít.De mit is jelent ez a mindennapokban?

 

Az év első hónapjaiban 25 százalékkal emelkedtek a banki költségek a KSH adatai szerint. Mondhatja bárki, ehhez képest a tranzakciós illeték újabb emelése alig észrevehető. De azért mégsem észrevehetetlen. Gerőcs Tamás közgazdász azt olvassa ki az unortodox számokból, hogy a kormányzat valós célja a gazdaság kifehérítése lehet, mert az adók jobban sújtják a készpénzes ügyleteket, amivel pedig a bankkártyás fizetést ösztönöznék. Ez ugyanis jobban figyelemmel kísérhető.Másfelől: mindez fordítva is elsülhet. Az emelkedő költségek a banki ügyletek visszafogására késztetnék a lakosságot, visszatérhet a borítékos korszak, újra megtelhetnek dugipénzzel a párnacihák.– Két, egymással ellentétes hatásról beszélünk – erősíti meg Gerőcs. – Nem tudni, melyik érvényesül jobban, de az biztos: a fizetések bankszámlára érkeznek és ez önmagában irányíthatóságot biztosít a pénzforgalmak felett.Attól ugyanis a szakemberek többsége nem tart, hogy tömegesen megszűnnének a bankszámlák a folyamatos illetékemelések miatt. Hiszen már egy egyszerű áruhitel felvételéhez is bankszámla szükséges.

 

A cikk folytatásást a 168 Óra Online-on olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.