Átlát Orbánékon a Nemzetközi Valutaalap
Csak a kormány biztos a tárgyalások gyors elkezdésében. A Nemzetközi Valutaalapnál azt is látják, hogy a kormány a török kártyát akarja megjátszani.
Átlát Orbánékon a Nemzetközi Valutaalap

Megbízható forrásaink szerint a Nemzetközi Valutaalapnál meglepődve értesültek az elmúlt napok kormányzati nyilatkozataiból, a kormányhoz közel álló sajtóból arról, hogy hamarosan tárgyalóasztalhoz ülhetnek. Úgy tudjuk, az IMF-nél ezt is az Orbán-kormányra jellemző kommunikációs fogásnak tekintik, amint annak szajkózását, hogy mindent elkövetnek a hivatalos tárgyalások mihamarabbi elkezdése érdekében.

 

– Emlékeim szerint már tavaly novemberben is „készen álltak”. Egy biztos, amíg nem lesznek elfogadott törvénymódosítások, szóba sem jöhetnek a hivatalos találkozók – utalt forrásunk a nyitott kérdésekre, mint a jegybank függetlensége, illetve az Európai Unió által indított egyéb, a kötelezettségszegési eljárással érintett területek (bírák nyugdíjazása, ombudsman).

 

A kabinet gyakran hivatkozik arra, hogy nem tisztázottak előtte az Európai Bizottság, illetve az IMF feltételei. – Az érintettek milliószor átbeszélték már ezeket – reagált a felvetésre az ügyre rálátó forrásunk. Ismereteink szerint a kormány és az IMF munkatársai viszonylag gyakran tartanak háttéregyeztetéseket (melyek természetesen nem tekinthetők a hivatalos tárgyalások részének), tehát megvan a fóruma a vitatott kérdések tisztázásának. E találkozókból pedig az szűrhető le, hogy minden döntés a legmagasabb szinten, Orbán Viktor miniszterelnök közvetlen környezetében születik, ezért előrehaladás is csak akkor képzelhető el, ha ezt „odafent jóváhagyják”. Ez pedig nem jellemző.

 

A Magyar Nemzet a minap arról írt, hogy az IMF kétéves hitelt akar adni, 10-15 milliárd euró értékben, hogy a következő választások idejére kifusson ez a hitelprogram. Ezzel kapcsolatban forrásaink arra hívták fel a figyelmet, hogy a kétéves hitelnyújtás nem specifikus a valutaalapnál, ugyanis általában ennyi időre nyújtanak hitelt. Ennek tehát semmi köze sincs a választásokhoz. Ami pedig a keretösszeget illeti, erről semmilyen egyezség, de még csak javaslat sem hangzott el; nem is hangozhatott el, mivel a változó piaci körülmények miatt csak a tárgyalások hivatalos szakaszában látszik majd, ténylegesen mekkora keretre van szüksége a hitelkérőnek. Úgy tudjuk, ezért ez nem is téma a nem hivatalos megbeszéléseken.

 

– Nincs határidő a tárgyalások elkezdésére, bár azzal az IMF-nél is tisztában vannak, hogy a magyar kormány a török kártyát próbálja megjátszani – jelezte forrásunk, aki szerint a valutaalap valószínűleg nem borítja fel az asztalt, ha véglegesen meggyőződésévé válik, hogy a kormánynak egyáltalán nincs szándékában megállapodni, s csak az időt húzza egy kedvező üzleti klíma beálltában bízva. –Majd a piac megoldja, ilyen hozamszinteket vagy ennél is magasabbakat sokáig nem lehet finanszírozni, s akkor felgyorsulhatnak az események – osztotta meg lapunkkal a valutaalapnál lehetségesnek tartott forgatókönyvet nyilatkozónk.

 

Jól mutatja a hiteltárgyalások körüli bizonytalanságot, hogy nincsmenetrend, eseménynaptár a találkozókról, ami a következő hetekre eligazodást nyújtana. Mindenki az Európai Bizottság állásfoglalásaira vár. Ezek azért nem függetlenek az IMF-től, a két szervezet ugyanis rendszeres informális kapcsolatban áll egymással. A szűk keresztmetszetbe tartozik a jegybanktörvény, azon belül is különösen a monetáris tanács jogköre, amit a hitelnyújtók egyértelműen tisztázatlannak és változtatásra szorulónak tartanak. Információink szerint ezért nem lesz elegendő érv amagyar kormány részéről, hogy a jelenlegi elnök, Simor András mandátumának jövő márciusi lejártáig nem bővítik a tanácsot, itt – ennél mélyebb – jogszabályváltozásra lesz szükség, különben tovább tolódnak a tárgyalások.

 

A teljes cikket a Népszabadság Online-on olvashatja el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.