Ámítás a nyugdíjszámla
Hiába a kormány ígérete és a milliárdos projekt, nincs és a tervek szerint nem is lesz egyéni nyugdíjszámla. Kizárólag egy adatbázisról van szó, amelyen a munkavállalók a foglalkoztatójuk által bevallott - és nem a befizetett - járulékot követhetik nyomon. Ha valódi számláról lenne szó, akkor igazi, és nem virtuális pénzt vezetnének rajta. A kormány korábban valódi számlát ígért.
Ámítás a nyugdíjszámla

Nincs és nem is lesz egyéni nyugdíjszámla. Ez annak ellenére is igaz, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a honlapján közzétette: pályázatot írtak ki az egyéni nyugdíjszámlák megteremtéséhez, az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében, 1,3 milliárdos uniós támogatással. Egy valódi számla kétoldalú kimutatást jelent pénzmozgással, egyik oldalán a vagyon növekedése, a másik oldalán a csökkenés jelentkezik. Tehát vagyonról, vagyis valódi pénzről van szó, ami például kamatozik is. 

 

Ezzel szemben a kormány által egyéni nyugdíjszámlának nevezett adatbázison csak virtuális összeg szerepel arról, hogy az adóhatóságnak mennyi járulékot vallott be a munkáltató. Vagyis nem a tényleges befizetésről kapnak információt a dolgozók. Így kérdés, hogy az egésznek mi értelme, hiszen szinte mindenki megtanulta elkészíteni az adóbevallását, de azt vélhetően kevesen tudják, mennyi nyugdíjjárulékot kellett volna befizetni a bérük után. Még az is lehet, hogy néhány munkavállaló szívesen utánaszámol ennek, és így akár hasznos is lehet. de ez akkor is csak egy adatbázis, és nem egyéni számla.De nemcsak ezért kérdéses az "új" rendszer bevezetése. Az időskori ellátást ugyanis nem a befizetett járulék alapján, hanem a munkával eltöltött évek, és az 1988-tól a szolgálati idő végéig elért jövedelem, illetve annak átszámítása szerint határozzák meg.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n érhető el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.