"Ami Magyarországon most történik, az nem tarthat örökké"
Hiába örült a választások éjszakáján az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció is, valójában saját stratégiájuk bukott meg a május 25-i eredménnyel, hiszen egy darab új szavazót nem hoztak a baloldalnak – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Botka László.

Hiába örült a választások éjszakáján az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció is, valójában saját stratégiájuk bukott meg a május 25-i eredménnyel, hiszen egy darab új szavazót nem hoztak a baloldalnak – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Botka László. A pártot átmeneti jelleggel irányító politikus arról is beszélt, milyen felelőssége van az MSZP-nek, mi történik, ha egy „baloldali párt konformista", és mit gondol azokról, akik a háta mögött „Vaci Lacinak” gúnyolják.

 

hvg.hu: Tudja, hogy néhányan a háta mögött a pártban már „Vaci Lacinak” nevezik, mások azt mondják, az lesz a fejfájára írva: „Az örök reménység”?

 

Botka László: Aki ilyeneket mond, nem figyelte politikusi tevékenységemet. Egyetlen baloldali nagyvárosi polgármesterként harcolok nap mint nap a Fidesszel, helyben, és országosan is. Rám egy dolog jellemző: egy politikai pozíciót soha nem hatalmi kérdésnek fogok fel, a feladatot nézem. A szocialista párt múlt szombaton úgy döntött, minél gyorsabb váltásra van szükség, így átvettem a párt irányítását, és július 19. után (amikor a párt tisztújító kongresszusát tartja) minden erőmmel arra koncentrálok, hogy ismét nyerjek Szegeden.

 

hvg.hu: Vezetni tovább is az MSZP-t és kampányolni, megnyerni Szegedet: kizárja egymást?

 

B. L.:  Egy polgármesteri kampány eleve azt jelenti, hogy a nap 24 órájában Szegeden vagyok. Ehhez képest a hét napjainak nagy részét most itt, a budapesti pártközpontban töltöm. Önmagában persze nem zárja ki egymást, hogy egy pártvezető egy vidéki nagyváros polgármestere is legyen, de ma összetettebb a helyzet. A baloldal építéséhez bizalomra van szükség a választók részéről, és mi Szegeden régóta élvezzük ezt a bizalmat, nem véletlen, hogy az EP-választásokon is megelőztük a Fideszt. Most azt kell végiggondolni, hogy a következő két évben milyen feladatokat látunk az MSZP előtt. Gyökeresen át kell alakítani a pártstruktúrát, a vezetői modellt – az MSZP nem lehet egyszemélyi irányítású. Ezzel párhuzamosan meg kell újítani a baloldal politikai tartalmát. Bár mi voltunk az egyetlen párt, amely most is több ezer oldalnyi programot gyártott.

 

hvg.hu: Gyártják már 25 éve megállás nélkül.

 

B. L.: Valóban, csak ha itt, az irodámban körbenéznek, minden szekrény tele van szakmai programokkal. (Az interjú a párt Jókai utcai székházában készült, a választmányi elnök szobájában – a szerk.) Az emberek fejében mégsem állt össze, miért lenne nekik jobb egy Orbán Viktor utáni világban egy demokratikus, baloldali kormányzás. Nem szakmaiságban voltunk gyengék, nem mutatott fel az MSZP vonzó jövőképet.

 

hvg.hu: Ezt érzékelte április 6. előtt is az országgyűlési választások kampányában?

 

B. L.: Igen, érzékeltem.

 

hvg.hu: Szóvá is tette?

 

B. L.: Voltak viták. De nem akarom a magam felelősségét kisebbíteni. És a „vacilacizóknak” is azt üzenem, inkább ők is ezen gondolkodjanak. A július 19-i tisztújítás egy jó alkalom erre is – már csak azért is, mert nálunk alapszabályi kötelezettség, hogy ha valaki helyi, megyei, országos vezetésre pályázik, programot kell adnia. Ez is adhat egy lendületet a pártnak, végre a jövőről beszélünk.

 

hvg.hu: Miért mondott le Mesterházy Attila azok után, hogy előbb csak felajánlotta a lemondását, majd bejelentette, hogy a frakcióvezetői tisztséget meg akarja tartani, majd, hogy újra akar indulni a tisztújításon; majd két nap múlva meglepetésszerűen mindenhonnan távozott.  Mit lehet ennek a hátteréről tudni?

 

B. L.: Ha egy párt egy választási kudarc után hat nappal már teljes tisztújításról, megújulásról dönt, az azt jelenti, hogy az a párt életképes.

 

A Botka Lászlóval készített interjú folytatását a hvg.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.