Állampolgári véleményeket vár az MSZP
Az MSZP állampolgári javaslatokat, véleményeket vár arra vonatkozóan, hogy milyen karakterű köztársasági elnököt válasszon Schmitt Pál utódjául az Országgyűlés.
Állampolgári véleményeket vár az MSZP

Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerdán sajtótájékoztatón elmondta: az MSZP "az összes irodáját kinyitja", hogy aki akarja, elmondhassa, milyen államfőt szeretne. A párt infoközpontja pedig összesíti az e témában telefonon és e-mailben érkező véleményeket, majd az összegzést még a jelölési folyamat ideje alatt nyilvánosságra hozzák.

 

Kitért arra is, hogy kezdeményezésükre szerdán az MSZP, az LMP és a Demokratikus Koalíció képviselője egyeztetett azokról a kritériumokról, amelyeknek az új köztársasági elnöknek meg kell felelnie. Emlékeztetett rá, hogy elvárásaikról a szocialista párt határozattervezetet készített, ezt átadták a demokratikus ellenzéki pártoknak, hogy ha egyetértenek, közösen adhassák be a parlamentnek.

 

A határozattervezet szerint az államfői tisztségre jelölt politikusnak be kell tartania a demokrácia írott és íratlan szabályait, a sokféleséget tiszteletben tartva ki kell fejeznie a nemzet egységét, és ki kell állnia az emberi jogok mellett. Szintén elvárásként fogalmazták meg, hogy szuverén, konszenzuskereső és kompromisszumteremtő személyiség legyen.

 

Mesterházy Attila azt is elmondta: jövő keddre újabb ötpárti tanácskozást hívnak össze, és erre Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét is várják. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormánypárt a korábban várt gyors államfőjelölés helyett várhatóan csak április 16-án nevezi meg jelöltjét, ez pedig szerinte arra enged következtetni, talán a Fidesz is belátta, hogy a leendő köztársasági elnök nem lehet pártkatona.

 

Arról is beszámolt, hogy az MSZP múlt szombaton megválasztott elnöksége második ülésén, szerdán megtárgyalta, hogy tagjai milyen munkamegosztásban dolgoznak majd, vagyis hogy ki melyik szakpolitikai területért felel, és milyen feladatot vállal. Várhatóan két héten belül ez alapján állítják össze a testület működési szabályzatát.

 

Az MSZP elnöke azt is elmondta, hogy május 1-jei rendezvényüket szokás szerint a Városligetben tartják majd, fő témája pedig a munkanélküliség, a dolgozói szegénység és szakszervezeti jogérvényesítés lehetősége lesz. (MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.