Álellenzéki jelöltek özöne jöhet
Orbán Viktor 2012 júliusában még azt mondta: "úgy fair, hogy a választások előtt több mint egy évvel minden részletszabályt mindenki pontosan ismerhessen". Ehhez képest a választási eljárási törvény módosítását, s a május 18-án benyújtott kampányfinanszírozási javaslatot is csak tegnap fogadta el a Ház.
Álellenzéki jelöltek özöne jöhet

A választás lebonyolításához szükséges végrehajtási rendeletetek máig sem ismertek, holott gyakorlatilag biztos: jövőre május 25-én, az európai parlamentivel (EP) egy napon lesz az országgyűlési választás is.Jóval kevesebb, mint egy éve van tehát az ellenzéki pártoknak arra, hogy felkészüljenek a kizárólag Fidesz-szabta új rendszerben való választási indulásra.

 

Ráadásul az új szisztéma még tegnap is érdemben változott, hiszen például végleg kikerült a két jogszabályból, hogy "ha a jelöltre leadott érvényes szavazatok száma nem éri el az egyéni választókerületben leadott érvényes szavazatok 2 százalékát, a költségvetési támogatást a jelölt köteles a választás választókerületi eredményének jogerőre emelkedését követő 15 napon belül a kincstárnak visszafizetni". Ezzel gyakorlatilag üzleti vállalkozássá tették a kormánypártok a választásokon való, amúgy is végletekig megkönnyített indulást.Az új választási törvények alapján ugyanis a korábbi 750 ajánlás (kopogtató cédula) helyett már 500 támogató aláírás is elég lehet ahhoz, hogy valaki képviselő-jelöltté, és egyben jogosulttá váljon az egymillió forintos költségvetési támogatásra is. Ráadásul a választópolgárok az új szisztémában akárhány jelöltet ajánlhatnak, s az 500 aláírást is a korábbinál lényegesen nagyobb választási körzetekben kell összegyűjteni. Mindezt tetézi az állami támogatás, amelyet ugyan nem készpénzben, hanem egy államkincstári bankkártyán kap majd meg minden induló, és a költéseket elvileg számlával kell igazolni, de ez önmagában még nem akadályozza meg a visszaéléseket.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.