Alacsony hatásfokú hitelprogram
Kedvezményes hitellel segítené a jegybank éléről a gazdasági növekedést Matolcsy György, korábbi nemzetgazdasági miniszter. Elemzők szerint a program nagyon csekély növekedést hozhat, cserébe a most látható kockázatai is alacsonyak. A hitelezésbe bevonni tervezett pénzintézetekkel hétfőn tárgyal a jegybank a részletekről.
Alacsony hatásfokú hitelprogram

A gazdaságpolitika és a növekedés támogatására három pillérből álló növekedési hitelprogramot jelentett be tegnap Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Az intézkedésekről tegnapi rendkívüli ülésén döntött a jegybank monetáris tanácsa. A program előképe a brit jegybank "finanszírozás a hitelezésért" programja, melyet a brit vállalkozások jobbára meglévő hiteleik kiváltására használtak fel, így ez a megoldás elemzők szerint a szigetországban sem kifejezetten sikertörténet. Az első intézkedéssel a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak 250 milliárd forintos refinanszírozási hitelkeretet biztosít a jegybank a kereskedelmi bankokon keresztül fejlesztési és forgóeszköz célokra, illetve uniós forrásokhoz társítandó önrészhez.

 

Az MNB a kereskedelmi bankoknak nulla százalékos kamattal nyújtja a forrást, amelyek maximum plusz 2 százalékos kamatot számíthatnak fel, ezt esetleg egy 0,5 százalékos garancia-díj növelheti. A két százalékos kamatmarzsért feltételezhetően nem fognak nagy kockázatot vállalni a bankok: így főleg azok a vállalkozások jutnak majd ebből a forrásból hitelhez, akik eddig is hitelképesek voltak - véli Gabler Gergely, az Equilor elemzője. Józsa István, az MSZP képviselője lapunknak elmondta: érthetetlen, hogy Matolcsy korábban, még gazdasági miniszterként miért nem tett ilyen, kkv-knek szánt hitelezést ösztönző lépéseket: például a Magyar Fejlesztési Bank segítségével.

 

A jegybank csomagjának második pillére, hogy ugyanilyen hitelezési feltételekkel lehetőséget teremt a mikro, kis és középvállalkozások számára, hogy aktuális árfolyamon kiváltsák devizahiteleiket. Csodát nem fog tenni a jegybank csomagja - véli Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője, aki úgy látja, a legfontosabb részletek egyelőre hiányoznak a programból. Az elemző ugyanakkor pozitívumként értékelte, hogy a korábbi programokkal ellentétben ezúttal a bankokkal is zajlik majd egyeztetés - ellentétben például a lakossági devizahitelek korábbi végtörlesztésével.

 

A cikk folytatását a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.