Agyonadóztatásban az élen járunk
Bár a legújabb adók csak a héten lépnek majd életbe, Orbán Viktor máris tovább ment, és – vélhetően a jobban teljesítünk! szlogen alátámasztására – még újabb adófajta bevezetése mellett tört lándzsát. Ebben alighanem a tökéletességre való törekvés vezette, mert mint mondta, ezzel a miénk lesz Európa legeslegjobb adórendszere, mindannyiunk nagy örömére.
Agyonadóztatásban az élen járunk

Vajon hányan emlékeznek még arra, hogy a választások előtt a Fidesz egyik fő ígérete az egyszeri, általános és nagyarányú adócsökkentés volt. A kicsit is reálisan gondolkodó és az ország helyzetét legalább felületesen ismerő választók számára világos volt, hogy ez megvalósíthatatlan, mert a válság miatt szétzilált és Bajnaiék által éppen csak összefoltozott költségvetésből erre belátható időn belül nincs lehetőség. Arra azonban a legpesszimistábbak sem gondoltak, hogy Orbánék nem csupán a meglévő közterhek nagy részét emelik majd, hanem tucatnyi új adófajtát is kitalálnak.

 

Az adócsökkentés aztán mindössze két lényeges elemre és néhány lényegtelen dologra szűkült, az előbbieket a szakértők óriási hibának, az utóbbiakat pedig inkább marhaságnak minősítik. A hiba kategóriából az SZJA felső kulcsának megszüntetése volt a legsúlyosabb, mert 500 milliárddal csökkentette a büdzsé bevételeit akkor, amikor minden forintra szükség volt, az adózók kevesebb mint negyedének adva ajándékot a többiek rovására. Ahogy azt a közgazdászok előre megmondták, a leggazdagabbak jövedelmének emelése nem növelte a fogyasztást, sőt: a bevételkiesés pótlására bevezetett és a társadalom többségét jobban sújtó megszorítások éppen ellenkező hatást eredményeztek.Nem volt okosabb lépés a társasági adó csökkentése sem az 500 milliónál nagyobb nyereségű vállalatoknál, termelésük ettől nem nőtt, nem ruháztak be többet, nem foglalkoztattak több embert, sőt mindennek pont az ellenkezője történt. A többi apró tehercsökkentési intézkedést jellemzi, hogy a legfontosabbként közülük a Fidesz kommunikációja is a házi pálinkafőzés adómentesítését emelte ki, ami nem csupán magát a lépést minősíti, de Orbánéknak az emberek szellemi képességéről alkotott véleményét is. Mindezt megtetézték az egykulcsos adórendszer hatalmas előnyeinek hangoztatásával, figyelmen kívül hagyva azt az apróságot, hogy a rendszer valójában nem egykulcsos, és nem előnyös sem az ország, sem az adófizetők döntő többsége számára.

 

A teljes cikk a 168 Óra Online-on olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    -    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.