Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Adócsalást pártol a kormány?

MSZP  ─   Hír  ─   2013. július 16. 08:13   ─   2022. október 19. 22:33

Adócsalást pártol a kormány?
Az államkassza feltöltése vagy a Fidesz-közeli üzleti köröknek kedvező piac-újraosztás az elsődleges célja a vidéki kaszinók meghívásos koncessziós pályáztatásának találgatják sokan.Az viszont biztos, hogy a már csak kaszinókban üzemeltethető "félkarú rablókra" vonatkozó szabályok lazábbak, mint a visszaélés veszélye miatt tavaly ősszel betiltott nyerőgépeknél voltak, így szigorítás nélkül az újonnan nyíló vidéki kaszinók az adócsalás melegágyai lehetnek.

 

Mint sok szerencsejáték-függő, a kormány is a veszteség minimalizálására játszik, amikor az állam havi egymilliárd forintos adóbevétel-kiesését igyekszik pótolni azzal, hogy tíz vidéki kaszinó üzemeltetési jogára, vagyis koncessziós szerződésére ír ki meghívásos pályázatot. Az ötletet a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is támogatta tegnapi ülésén, mert nem tártak fel e körben nemzetbiztonsági kockázatot. 

 

A gazdasági-költségvetési témájú kormányzati ötlet ritka kivételként csak azért került a testület elé, mert tavaly ősszel éppen - azóta sem ismert, nyilvánosságra nem hozott - nemzetbiztonsági rizikókra hivatkozva döntött a kormány előterjesztésére rendkívüli gyorsasággal egy nap alatt az Országgyűlés a nyerőgépek meglepetésszerű, szinte azonnali és csaknem teljes körű betiltásáról.A kaszinókként reklámozott, valójában játéktermekként működő "szalonok" százainak megszűnésével a - zömében fővárosi - közönség tehetősebb rétege a nyerőgép-stop után is működő két "valódi" budapesti kaszinóban kísértette Fortunát. Az új szabályokkal helyzetbe hozott "igazi" kaszinókban ugyanis továbbra is működhettek nyerőgépek. A három megmaradt kaszinó közül már csak egy van Andy Vajna érdekeltségében: a filmipari kormánybiztos Las Vegas Casino S.a. r.l. nevű vállalkozása az V. kerületi Las Vegas Casinót működteti.

 

A cikk folytatása a népszava.hu-n olvasható.