Ab-döntés sem akadály a Fidesznek
Bár az Alkotmánybíróság a héten akár a teljes választási eljárási törvényt megsemmisítheti, a Fidesz-KDNP eddigi gyakorlatából egyértelmű: akár az alaptörvénybe is beírhatják az alkotmánysértőnek talált részeket. Ennek az sem akadálya, hogy nem csupán az alkotmányt, hanem a nemzetközi egyezményeinket is sértik a kormánypárti tervek.
Ab-döntés sem akadály a Fidesznek

Csaknem biztos, hogy a formai okok miatt alkotmánysértőnek talált választási regisztráció tartalmi szempontból is fennakad az Alkotmánybíróságon (Ab). A regisztráció módja és határideje ugyanis a választójoggal, valamint a választójog általánosságát és egyenlőségét, illetve a diszkrimináció tilalmát előíró rendelkezésekkel is ellentétes.

 

Egyelőre azonban még kérdéses, hogy az Ab megsemmisíti-e a regisztrációra vonatkozó passzusokat, illetve a teljes választási eljárási törvényt. A testület ugyanis nemcsak azokat a pontokat vizsgálhatja az előzetes normakontroll eljárás során, amelyeket a köztársasági elnök kért, hanem az egész választási eljárásról szóló törvényt. Így pedig nemcsak az alkotmányt és a nemzetközi egyezményeket - melyek vizsgálatára maga Áder János is külön kérte a testületet - sértő előzetes regisztráció bukhat, hanem azok az eljárási szabályok is, melyek az államfő indítványa szerint is alapjogokba ütköznek. Ráadásul az előzetes regisztráció egészét az elnöki indítvány - mint hangsúlyozta is - csak azért nem kifogásolta, mert az akkor még - a múlt héten az Ab által részben megsemmisített - átmeneti rendelkezésekben szerepelt.Így aztán hiába jelentette be a Fidesz, hogy a megsemmisített szabályokat februárban beépítik az alaptörvénybe, ma nem szerepel az alaptörvényben, illetve az annak részét képező átmeneti rendelkezésekben ez a jogkorlátozás, így a regisztráció jogintézménye jelenleg egyértelműen alkotmányellenes.

 

A cikk folytatását a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.