A trafikkormány elve: merj nagyot álmodni, és Lázár is megsegít
Javában áll a bál a trafikmutyi körül, amiért Fidesz-politikusoknak, rokonaiknak és üzletfeleiknek játszották ki a dohánykereskedelmi koncessziós jogokat, de Lázár János már sietett a cimborák számára kedvező törvénymódosítást benyújtani. Az eddigi, fix 3 százalékos árrést a cigarettán most már felemelné 10 százalékra.
A trafikkormány elve: merj nagyot álmodni, és Lázár is megsegít

A dohánytermékek értékesítésének koncessziós jogára kiírt pályázat egyik legfontosabb elbírálási szempontja a három évre előre tervezett/remélt árbevétel nagysága volt. Már ebben is komoly hátrányt szenvedtek azok a családok, akik régóta benne voltak a bizniszben, ők ugyanis hajszálpontosan tudták, mekkora profitra lehet szert tenni a kereskedésből. Az ilyenek aztán nem is nyertek árusítási jogot. Szemben az üzletbe újonnan beszállókkal, akik hasraütésszerűen bármekkora összeget beírhattak, mondjuk a reális érték háromszorosát is. 

 

Utóbb az élet a nagyot álmodókat igazolta. Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár ugyanis nemrég nyújtott be egy törvénymódosító javaslatot. Ebben egyebek mellett az eddigi 3 százalékról 10 százalékra, vagyis az eredeti háromszorosára emelné a dohánytermékek kiskereskedelmi árrését. Tegyük hozzá: a cigiárusítás összességében eddig is jó üzletnek számított, már ha valaki kellően sok boltot üzemeltetett. A dohánytermékeken hozzávetőleg 11,3 milliárd forint haszon keletkezett eddig is, ám ez elaprózódott a sok, kis családi boltocskában vagy élelmiszerláncban. A kormány gondoskodott róla, hogy ezután inkább a 35 milliárdhoz közelítsen az éves haszon, és nem is aprózódik el annyira, hisz a zöme narancsos berkeken belül marad.

 

A Stop.hu-ra kattintva a teljes cikk elérhető.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.