'A szélsőjobboldalt a Fidesz hozta a nyakunkra'
Orbán Viktor és a Fidesz történelmi bűnt követett el, amikor 2002-ben a kokárdát választotta kampányjelvényként – mondja Dénes Balázs, a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) volt elnöke, akivel az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából beszélgettünk kisebbségekről, demokráciáról, szélsőjobbról és a felelősségről.
'A szélsőjobboldalt a Fidesz hozta a nyakunkra'

Orbán Viktor és a Fidesz történelmi bűnt követett el, amikor 2002-ben a kokárdát választotta kampányjelvényként – mondja Dénes Balázs, a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) volt elnöke, akivel az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából beszélgettünk kisebbségekről, demokráciáról, szélsőjobbról és a felelősségről.

 

– Mostanában nem szólal fel ellenzéki demonstrációkon. Nem hívják, vagy elege lett az egészből?

 

– A TASZ elnökeként korábban olyan tüntetéseken mondtam beszédet, amelyek a szólásszabadsággal, a médiatörvénnyel, az alkotmányossággal összefüggő problémákra hívták fel a figyelmet. Ezek a témák szorosan kapcsolódnak a TASZ tevékenységéhez. Újabban azért nem szólalok fel, mert már nem vagyok a TASZ elnöke. Majdnem egy éve az OSF, a Nyílt Társadalom Intézet alapítványa európai szabadságjogi projektjét vezetem.

 

– Mit lehet ünnepelni az emberi jogok napján?

 

– Magyarország a világ legfejlettebb emberi jogi infrastruktúrájú politikai szövetségnek, az Európai Uniónak a tagja. Joggal örülhetünk annak, hogy nem néhány száz kilométerrel keletebbre vagy délebbre vagyunk. Ünnepelhetjük azt is, hogy a Magyarországon életben lévő törvények alapvetően és – legalábbis elméletben – legtöbbször tiszteletben tartják az emberi jogokat. Persze a megosztó és kirekesztő alaptörvényt nem sorolom ide. A legtöbb aggodalomra továbbra is a romák helyzete ad okot. Még mindig ijesztő méreteket ölt az intézményesült diszkrimináció. A rasszizmus egyre inkább átszövi a magyar társadalmat, és nemcsak a romákat, más kisebbségeket is körbevesznek az előítéletek. A magyarok jelentős része elutasító a melegekkel – az LMBT-közösséggel – szemben, s ellenségesen viselkedik a menedékkérőkkel is. Sok más olyan ügyet mondhatnék, amiről tizenöt évvel ezelőtt, amikor befejeztem a jogi egyetemet, nem hittem volna, hogy Magyarországon valaha is terítéken lesz.

 

– Például?

 

– Itt van a hatalmi ágak elválasztásának kérdése. Vezető politikusok meg sem kísérlik fenntartani legalább a látszatát annak, hogy a kormány nem próbál nyomást gyakorolni a bíróságokra. Ez egészen elképesztő. Hihetetlen zavar lehet a kormánypárti fejekben, vagy – ami szerintem még valószínűbb – pontosan tudják, mit szabad és mit nem, de magasról tesznek rá. Az elmúlt három évben képet kaptunk arról, mit is gondol a kormányzat a parlamentarizmusról és a jogállamiságról. A Fidesz leplezetlenül és gátlástalanul elfoglalta az Alkotmánybíróságot. Először szűkítette a jogkörét, majd feltöltötte a saját embereivel. Aztán felemelte az alkotmánybírák számát, hogy még inkább a maga javára változtassa az arányokat. De még ez sem volt elég, megemelte az életkort is. Nyugati demokráciákban ezek teljességgel elképzelhetetlen módszerek.

 

– Nálunk miért lehet mégis megtenni?

 

– A véleményem az, hogy a kormány pontosan kidolgozott terv szerint járt el, tudatosan emelte az emberek ingerküszöbét. A Fidesz a válságterhes időkben olyan megoldási javaslatokat villantott fel, amelyek nem egy demokráciára, sokkal inkább egy autoriter rendszerre jellemzők. Amikor a kormány látta, hogy így is marad a választások megnyeréséhez elegendő támogatója, és nincs olyan politikai erő, amely képes lenne sikeresen megjeleníteni az ellenpólust, folytatta tovább. Riasztó. A rendszerváltáskor mindenki abból indult ki, hogy az elsöprő többség demokráciát, szabadságot, jogállamot akar.

 

Az interjú folytatását a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.