A sokkoló magyar adat további rossz hírt hozhat
Meglepte az elemzőket, hogy a tavalyi nagy zuhanás után még ekkorát tudott esni a beruházási volumen 2013 első negyedében. A nagy mínuszban a beruházásigényes energiaszektort sújtó különadó is ludas. Néhány szakértő azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a jövő heti első negyedéves GDP-adatot lefelé fogja módosítani a KSH.
A sokkoló magyar adat további rossz hírt hozhat

Mellbe vágó volt ez az adat, az elmúlt hetek makrogazdasági optimizmusából vissza kell most venni - mondják egybehangzóan az elemzők. Külön csalódást keltő a részadatok között, hogy a 13 legnagyobb súlyú ág mindegyike esett - emelte ki értékelésében Tóth Gergely, a Buda-Cash közgazdásza. Egy adatsorból persze még nem lehet messzemenő következtetést levonni, de most kiderült, hogy sajnos a magyar gazdaság növekedési szerkezete nagyon egészségtelen, és komoly fenntarthatósági kérdéseket vet fel. Tóth arra számít, hogy a KSH a szerdai részletes GDP-adattal párhuzamosan felülvizsgálhatja az első negyedéves - egyébként meglepően jó - olvasatot.

 

Így fizetünk a rezsicsökkentésért

 

Az elemző úgy látja, hogy nagyon hiányoznak a kkv-k beruházásai és bár ezen próbálna segíteni a jegybank a növekedési hitelprogrammal, annak bárminemű hatása csak elnyújtva lesz érezhető. Míg egy-egy várható nagyobb feldolgozóipari beruházás, amit az idei évre várnak, aligha fog fordulatot generálni. A Buda-Cash elemzője is úgy véli, hogy a rezsicsökkentés hatása érződik az adatok mögött, hiszen az energiaszektor beruházásai éves alapon 30 százalékot zuhantak. Ennek pedig az az üzenete, hogy nem lehet következmények nélkül belenyúlni a piacba. Szerinte most ez intő jel, hogy a választások ellenére is némi mérsékletet tanúsítson a kormány, mert néhány intézkedése azonnal jelentkező és drasztikus növekedési áldozatokkal jár.

 

Az írás folytatását a napi.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.