A régió sereghajtói vagyunk
Már bizonyos, hogy Magyarország recesszióban maradt, ráadásul mínusz 1,7 százalékos tavalyi GDP-teljesítményével az utolsó helyre csúszott a régió államainak sorában. Bár a januári infláció a vártnál kissé jobban alakult, az ipari termelés szintén riasztó adatokat mutat. A kormány szerint idén már növekedni fog a gazdaság, szakértők szerint legjobb esetben is a zéró szintet érhetjük el.
A régió sereghajtói vagyunk

A helyzet a vártnál is rosszabb - derült ki a magyar gazdaság állapotáról ma napvilágra került lehangoló mutatókból. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2012-ben a gazdaság teljesítménye 1,7 százalékkal esett vissza, tavaly az utolsó negyedévben 2,7 százalékos volt a bruttó hazai termék (GDP) zsugorodása. 

 

A fogyasztói árak januárban átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek decemberhez képest és 3,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Jelentősen visszaesett a magyar ipar értékesítése is: tavaly decemberben 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az év egészében pedig 1,7 százalékos volt a csökkenés.A siralmas GDP-adatokért a Nemzetgazdasági Minisztérium az aszályt és az unió elhúzódó válságát tette felelőssé. A szaktárca úgy fogalmaz: "A visszaesés minden valószínűség szerint az ipari és a mezőgazdasági termelésre vezethető vissza, azokra az ágazatokra, melyek 2011-ben jól teljesítettek, vagyis a bázishatás erős volt. Ezeken túl az ipar esetében az EU elhúzódó válsága miatti csökkenő export-megrendelések, utóbbi esetében az aszályos idő játszott főszerepet." A lehangoló mutatók ellenére a minisztérium ezúttal is megtalálta a módját, miként tálalhatná sikerként az eredményeket. Ezért azt hangsúlyozzák: "a kormánynak sikerült a költségvetés egyenlegét - a tavalyi többlet után - 3 százalék alatt tartani, ami nemzetközi összevetésben is szinte példátlan siker."

 

A cikk a népszava-hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.