A mélyszegénység nem etnikai probléma
A mezőgazdaság nem tudja eltartani a vidéki népességet, a szegénység pedig feltartóztathatatlanul terjed főleg a kistelepüléseken - figyelmeztet Juhász Pál, a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos főmunkatársa. A szociológus-közgazdász szerint az 1960-as évek eleje óta nem volt ennyi szegény a falvakban Magyarországon, mint ma.
A mélyszegénység nem etnikai probléma

A helyzet annyival rosszabb, mint fél évszázada, hogy napjainkban már vannak olyan falvak, ahol csak szegények élnek.

 

- A kajászói gazdák földfoglalása a vidék elégedetlenségét, az indulatok növekedését jelzi, vagy csak egy szűk csoport hangja hallatszik?- A gazdák indulata érthető, hiszen ettől a kormánytól a helyzetük megerősítését várták, ehelyett kaptak egy nagy pofont. Egyébként nem az oligarcháknak nevezett agrárnagyvállalkozók kaparintották meg ezeknek az állami földeknek a bérleti jogát, hanem a Fidesz körüli haveri kör. Ám az állami földbérlet-pályázaton osztogatott földek jelentéktelenek gazdasági szempontból, inkább a politikai súlyuk jelentős és a vidéknek ennél sokkal nyomasztóbb gondjai vannak. Ilyen például a szegénység, amely szinte feltartóztathatatlanul terjed.

 

- Szakértők ma négymillióra teszik a szegények számát Magyarországon. Ez a hatalmas tömeg is rétegződik. Hol és mennyien élhetnek az úgynevezett mélyszegénységben?- Leginkább a domb- és lápvidékeken, Észak-Nógrádban, Abaújban, szatmári részeken, Békés és Hajdú-Bihar egymással határos területein, illetve az Ormánságban tapasztalható a szegénység, a mélyszegénység. Ezekről a településekről nagyon nehéz bejárni, de az a baj, hogy ahová korábban bejártak, sok helyen ott is leépültek a munkahelyek. A mezőgazdaság is visszaszorult ezeken a területeken, vagyis gyakorlatilag nincs miből élniük az embereknek.

 

A Juhász Pállal készített teljes interjút a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    -    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.