A levél-voksnál száz százalékig nem zárható ki a csalás
Indul a választási regisztráció: már több mint kétszázezer kettős állampolgárt tájékoztattak arról, hogyan kérhetik a választói névjegyzékbe vételüket. A Nemzeti Választási Iroda vezetője ugyanakkor elismerte: a levélben történő szavazás esetén nem zárható ki a csalás lehetősége.
A levél-voksnál száz százalékig nem zárható ki a csalás

Csütörtökön indul a határon túli magyar választópolgárok regisztrációja. A Nemzeti Választási Iroda (NCV) július közepén kezdte el postázni a 2014-es tavaszi országgyűlési választásra vonatkozó regisztrációs nyomtatványokat – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Pálffy Ilona, az iroda elnöke. Az érintettek a kiküldött nyilatkozatokon, illetve novembertől – személyes adataik alapján elektronikusan – kérhetik a választói névjegyzékbe vételüket.
 Aki jelentkezik, az országos listára voksolhat majd.

 

Pálffy Ilona ígérte: a választási honlapon országonkénti és értesítési címenkénti bontásban folyamatosan tájékoztatást adnak majd arról, hányan kérték a választói névjegyzékbe vételüket. Azoknak az államoknak az esetében viszont, amelyek tiltják a kettős állampolgárságot, csak a regisztrációt kezdeményezők számát teszik közzé.

 

A választási iroda vezetőjének tájékoztatása szerint eddig 233 ezer levelet küldtek ki, de a Szlovákiában, illetve nagyrészt Ukrajnában élő mintegy negyvenezer személynek, miután a két állam elutasítja a kettős állampolgárságot, nem postáznak ilyen értesítőt; őket másként, például a sajtó segítségével tájékoztatják. További negyvenezer, 2011 óta kedvezményesen honosított ember rendelkezik magyarországi lakóhellyel, akik az általános szabályok szerint voksolhatnak majd.

 

A 2014-es parlamenti választáson azonban nemcsak a környező államokban, hanem a világ bármely más pontján élő magyar állampolgár is szavazhat. Miután a népesség-nyilvántartásban csak a 2011 januárja után honosítottak szerepelnek, őket külön nem tudják tájékoztatni e jogukról. Esetükben a választáson való részvétel feltétele, hogy maguk kezdeményezzék a határon túliak névjegyzékébe történő felvételüket.

 

Pálffy Ilona úgy véli, a legtöbben az interneten fognak regisztrálni. Ennek szerinte az lehet az oka, hogy sokan nem bíznak a postában, de saját államuk titkosszolgálatában sem. Másfelől az emberek szerinte kényelmi megfontolásokból is inkább a számítógépet választják, ami azért is szerencsés, mert ha valamilyen adatot elfelejtenek megadni, a rendszer figyelmeztet.

 

A cikket teljes terjedelmében a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.