A látszat sem számít: a Fidesznek lehet, másnak nem
Egyre nagyobb a zűrzavar a kampányban alkalmazható, utcai hirdetőtáblák körül. Eddig úgy tudtuk, lámpaoszlopon csak gazdasági reklám tilos, most úgy tűnik, ilyen helyen senki nem hirdethet, kivéve az önkormányzatok és a kormány - vagyis a Fidesz.
A látszat sem számít: a Fidesznek lehet, másnak nem

2011 novemberében fogadta el az Országgyűlés azt a KRESZ-módosítást, amely egy évre rá lépett hatályba, és a lámpa- valamint telefon- és villanyoszlopokról kitiltotta a reklámplakátokat. A jogszabály akkor balesetmegelőzési okokra hivatkozva zárta ki ezeket a műtárgyakat a gazdasági reklám eszköztárából. 

 

2013 december végén a szocialista Varga Zoltán parlamenti képviselő írásban kérdezett rá a közigazgatási miniszternél, Navracsics Tibornál, érvényes-e a tiltás a választási kampány vizuális elemeire is? Mint korábban megírtuk, a miniszter válaszában kijelentette: "A választási eljárásról szóló törvény, a közúti közlekedésről szóló törvény, valamint a reklámtáblák, reklámhordozók és egyéb reklám célú berendezések közutak melletti elhelyezésének részletes szabályairól szóló kormányrendelet vonatkozó rendelkezéseinek összevetése alapján álláspontom szerint a jogi szabályozás csak a gazdasági célú reklámra vonatkozik, politikai választási plakátra nem. A plakát, mint választási kampányeszköz - sem a választási törvény, sem a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátozásáról szóló törvény alapján nem minősül gazdasági reklámnak."A közigazgatási miniszter szerint tehát a tiltó rendelkezés nem vonatkozik a politikai marketing eszközeire.Azonban néhány héttel a fent ismertetett választ követően, idén január 17-én új kormányrendelet született, amely pontosította a reklám célú berendezés fogalmát úgy, hogy abba belefoglalta a "bizonyos ideológiák, elvek, értékek, elképzelések támogatásáról vagy elutasításáról meggyőzze, ideértve a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 144. §-a szerinti plakátot is." Vagyis Navracsics válasza után három héttel immár tilos politikai kampányt folytatni az oszlopokon. Annyira, hogy a kormányrendelet értelmében: "Jogellenes azon reklám célú berendezés a kihelyezés időpontjától függetlenül, a) amely közvilágítási-, villany- és telefonoszlopon került elhelyezésre, tekintet nélkül azok közúthoz viszonyított helyzetére, b) amely a közút területén, a közút felett, az út műtárgyán, az út tartozékán került elhelyezésre, a közút úttesten kívüli burkolatlan területe, a járda, a gyalogút és a kerékpárút kivételével."

 

A teljes cikk a Stop.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.