A kormány nem látja a tankönyvkáoszt
A gyerekek tanulását veszélyezteti már az október végére kialakult tankönyvpiaci válság a kiadók és terjesztők szerint. Ugyanis a mai napig nem kis számban akadnak olyan diákok, akik - bár szüleik kifizették a tankönyveiket - nem jutottak még hozzá a felszerelésükhöz. A kormány szerint minden a legnagyobb rendben.
A kormány nem látja a tankönyvkáoszt

Milyen árat fizetünk az állami, ingyenes tankönyvellátásért? - tette fel hétfőn a kérdést a Tankönyves Vállalkozók Országos Testülete. Szerintük mára "általánossá vált a bizonytalanság a tankönyvek körül. A kialakult zűrzavar jelentősen megnehezíti a pedagógusok és a szülők tevékenységét, s a gyerekek tanulásában is fennakadásokat okoz. ... Az ebben az évben bevezetett, központosított tankönyvterjesztésben olyan zavarok alakultak ki októberre, melyre az elmúlt 20 évben nem volt példa. Súlyos gondokat okozott a gyerekeknek, pedagógusoknak, szülőknek az eddig még sosem tapasztalt mértékű tankönyvhiány a tanévkezdéskor. A kormányzat kommunikációjával szemben sokan még most, október közepén sem kapták meg minden tankönyvüket, pedig azokat a szülők már júliusban, augusztusban kifizették. Az egészen az elmúlt évig jól kiépített rendszerben működő, stabil informatikai háttérrel, megfelelő raktárbázisokkal és szállítóeszközökkel rendelkező tankönyvterjesztők hiába végezték jól és sikeresen a feladatukat - munka nélkül maradtak." 

 

A testület szerint amennyiben folytatódik a tankönyv-piac államosítása - a tervek szerint csak a központi hatalom ad majd ki ezentúl taneszközöket -, a pedagógusok elvesztik a szabad tankönyvválasztás jogát, a most még létező módszertani szabadságukat, a képességfejlesztést, differenciálást bizonyítottan segítő munkafüzetek alkalmazását az állam a hírek szerint nem támogatja, ezzel megnövelve a tanárok terheit. 

 

A cikk a Stop.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.