A jobboldal nem adja Budapestet
A választási szabályok a politikai rendszer leginkább manipulálható elemét jelentik – idézte egy forrásunk Giovanni Sartori olasz politológust annak kapcsán, hogy a Fidesz fontolóra veszi: a budapesti főpolgármestert 2014 őszén már ne közvetlenül válasszák meg.
A jobboldal nem adja Budapestet

A szombati számunkban megjelent hír szerint a kormányoldalon felvetődött ugyanis, hogy módosítani kellene az önkormányzati választási törvényt. Ennek célja az lenne, hogy a városvezető személyéről, illetve a közgyűlés összetételéről a fővárosban ne közvetlenül a szavazók határozzanak, hanem a képviselő-testületbe a kerületi vezetők kerüljenek, és – a választók helyett – inkább ők döntsenek a főpolgármester személyéről is.

 

Forrásaink egyáltalán nem tartják elképzelhetetlennek ezt a törekvést, azt viszont egyik informátorunk leszögezte: ha a Fidesz úgy véli, hogy a demokratikus ellenzék Budapesten a 18-ból 14 egyéni országgyűlési körzetben nyerni fog, akkor aligha van olyan trükk, amelynek révén a kerületi polgármesteri posztok többségét ősszel a jelenlegi kormányoldal szerezze meg. Szélsőséges esetben azonban mégiscsak elképzelhető, hogy a Fidesz megfordítsa a számára kedvezőtlen eredményt.

 

Ehhez azonban arra van szükség, hogy teljesen átalakítsa a fővárosi önkormányzati rendszert, amire a szombati cikkünk is utal. Ha ugyanis a city koncepció érvényesülne, tehát a szűk Belváros állíthatna főpolgármester-jelöltet, ahol a jelenlegi kormányoldal vélhetőleg nyerni fog, elképzelhető, hogy a Fidesz embere lehet a városvezető. Ez a koncepció egyébként – Kövér László jelenlegi házelnök javaslatára – már 2011 őszén felmerült.

 

E szerint a city élén álló személy gyakorolná Budapest egészére vonatkozóan a városvezetői jogokat, miközben a külső kerületek – amelyek egy részét akár össze is vonhatnák – polgármestereinek hatásköreit a törvény erejénél fogva korlátoznák. Névtelenséget kérő választási szakértőnk úgy látja, a jelenlegi erőviszonyok szerint a főváros a 2014-es parlamenti választáson valóban az ellenzéké lehet, de egyelőre túlzás lenne azt állítani, hogy a 18-ból 14 egyéni körzetet a balliberális oldal nyerne meg.

 

A folytatás a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.