A háború ára - miből törleszt a kormány?
Fogy a Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka - érkeznek a hírek három hónapja megszakítás nélkül. Az IMF felé történő hiteltörlesztés pedig még benne sincs a statisztikákban. Miből törleszt a kormány ideő előtt? Megéri a sietség vagy kockáztat a Fidesz?
A háború ára - miből törleszt a kormány?

A Magyar Nemzeti Bank devizatartaléka - a bank hivatalos közlése szerint - harmadik hónapja folyamatosan apad. Jelen pillanatban 33,734 milliárd euró "pihen" a számlán, ami 2,1 milliárdos visszaesés az áprilisi szinthez képest. Ha ehhez hozzávesszük, hogy jövő hétfőn újabb 2,2 milliárd euróval csappan a tartalék, akkor a devizaállomány szintje a kormányváltás előtti időszakra esik vissza. 

 

A devizatartalék csökkenése idén februárban, Matolcsy György jegybankelnöki kinevezésekor vált általános félelemmé. Akkor elemzők és az ellenzék is attól tartott: a kabinet az államadósság ellen folytatott küzdelem oltárán áldozza majd fel a tartalékot, veszélybe sodorva az MNB, és ezzel a bankrendszer finanszírozhatóságát. Az elmúlt hónapok nem igazolták a félelmeket. A konzervatív közgazdász-iskola felfogása szerint legalább annyi devizának kell lennie a jegybankban, amennyiből egy-másfél évig képes az ország önmagát és az adósságát finanszírozni. Ez ma - sőt, még a jövő heti akcióval együtt is - bőségesen rendelkezésre áll, vagyis a volt gazdasági miniszter a Nádor utcai hivatalában hagyta az unortodoxiára való hajlamát.Sőt, a számok némileg megtévesztőek, hiszen a kormány nem az MNB devizatartalékát csapolja meg az IMF-es hitel előtörlesztése érdekében. Az állam által a jegybankban vezetett devizaszámlán ugyanis jelenleg több, mint 4 milliárd euró szerepel, így bőségesen áll rendelkezésre fedezet a tranzakcióhoz, hisz az "csupán" 2,2 milliárd eurót emészt fel.

 

A teljes cikk a Stop.hu-n érhető el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.