A Fidesz újabb trükköt vetett be a Klubrádió elhallgattatására
A kormánypárt kedden egy kapcsolódó módosító indítvánnyal váltotta ki a médiatörvény megváltoztatásához hétfő késő este benyújtott normál módosító indítványt.
A Fidesz újabb trükköt vetett be a Klubrádió elhallgattatására

Lendvai Ildikó az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében kifejtette: a fideszes Szabó Csaba hétfő éjszaka kezdeményezett változtatást a médiatörvény módosításában, amivel utólag kívánt jogalapot teremteni arra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ne tegyen eleget a Klubrádiónak kedvező bírósági ítéleteknek. Lendvai Ildikó szerint ez az indítvány azonban "nem csak a törvényességnek, hanem a házszabálynak is ellentmond", ezért a kormányoldal inkább "újabb trükköt" vetett be, nehogy az Alkotmánybíróság formai okok miatt megsemmisítse a módosító javaslattal kezdeményezett változtatásokat.

 

A szocialista képviselő szerint ez a trükk abból áll, hogy a fideszes Szabó Csaba visszavonta módosító javaslatát, és helyette "Menczer Erzsébettel beadattak egy kapcsolódó módosító indítványt, amely - ha lehet - még nagyobbat üt a Klubrádión".

 

Lendvai Ildikó kedden már tartott egy sajtótájékoztatót a témában, akkor azt mondta: Szabó Csaba fideszes képviselő hétfő késő este benyújtott módosító javaslata azt célozza, hogy a Klubrádió ne kaphassa meg a 95,3 MHz-es frekvenciát, a 92,9 MHz-es frekvenciát pedig ne térítésmentesen, csak a kereskedelmi műsorszolgáltatókra vonatkozó díj ellenében használhassa. Szerinte ez ellehetetlenítheti a rádióadót, amely ha nem tudja kifizetni a több tízmillió forintos médiaszolgáltatási díjat, ezután - korábbi győztesként - már nem nyerhetne másik frekvenciapályázaton.

 

Az MSZP-s képviselő szerint mivel a javaslat jogerős bírósági ítéletek végrehajtását lehetetleníti el, súlyos törvénytelenséget okoz, miközben a kormány által kezdeményezett jogszabály-módosítás épp azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság május 31-ével megsemmisítette a hatályos médiaszabályozás egy részét.

 

Bírálta ugyanakkor a kormány által kezdeményezett médiatörvény-módosítást is, mert csak újraszabályozza, de nem szünteti meg a médiabiztos intézményét, nem változtat a médiatanács összetételén, és nincs tekintettel arra, hogy az Európa Tanács többpárti egyetértéshez kötötte volna a változtatások elfogadását.

 

(MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.