A Fidesz nem bíz semmit a véletlenre
Teljes erőre kapcsolt a Fidesz rezsikampánya: egyszerre öt újabb díjcsökkentést helyeztek kilátásba a már megszokott területeken, a fedezetet jórészt ezekhez is maguk az adófizetők és a fogyasztók adják, csak más formában. Időközben kiderült az is, hogy egyesek hatalmas nyereséghez jutottak a rezsicsökkentés kapcsán.
A Fidesz nem bíz semmit a véletlenre

A Fidesz nem bíz semmit a véletlenre, a választás időpontjának kijelölése után gyorsan rohamüzemmódra gyorsította a kampányát. Nem próbálkozik újabb kreatív ötletekkel, a jól bevált ügyekről igyekszik minél több bőrt lehúzni, elsősorban csodafegyverét, a rezsicsökkentést veti be, immár sorozatlövésre állítva. Aligha véletlen, hogy szinte egyszerre jelentik be, hogy még az idén három lépcsőben újabb energiadíj-csökkentés lesz, először a földgáz, majd az áram, aztán pedig a távhő következik, emellett a szemétszállítás is olcsóbb lesz, sőt az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét is bővíteni akarják.



Állításuk szerint már az eddigi díjcsökkentések is 240 milliárd forintot hagytak az embereknél, ami azt jelentené, hogy háztartásonként mintegy 70 ezer forintot. Ha ez igaz lenne, akkor egy átlagos magyar háztartás közműrezsije évi 350-400 ezer forintra rúgna, ami jóval magasabb, mint amit a statisztikai adatok mutatnak. Más szempontból viszont nem is olyan magas ez az összeg, a paksi bővítésre az oroszok által ígért gigahitel éves kamata és törlesztőrészlete önmagában nagyjából ekkora lehet: az persze érdekes, hogy a kormányfő szerint ez kell a rezsicsökkentés megvédéséhez, de hát a matek a jelek szerint nem az erőssége.



Rövidtávon szerencséje a Fidesznek, hogy a gáz és áram nemzetközi piaci ára kedvezően alakul, de összességében 20-25 százalékos árcsökkentést nem tenne lehetővé. Az első tíz százalékot még lenyelették a nagykereskedőkkel, a második lépcső legnagyobb részét viszont már az MVM-en keresztül az adófizetők állták. Hasonló a helyzet a távfűtéssel is, ahol az érintett cégek veszteségeit állami juttatásból kompenzálták, azaz ugyancsak az adózók zsebéből adták az ajándékot. Még pikánsabb a szemétszállítás, ahol a jellemzően önkormányzati tulajdonú vállalatok a veszteségeiket a szolgáltatások csökkentésével próbálják ellensúlyozni, de sok településen ellehetetlenültek. A kormánynak erre is gondja volt, méghozzá sajátos módon: a szemétszállítás ezeken a helyeken katasztrófavédelmi feladat lett.

 

A folytatás a 168 Óra Online-on olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.