A Fidesz ellehetetlenítette az egész gazdaságot
Lehet, hogy már életbelépése előtt módosítani kell a 2014-es költségvetést, bár a kormány mindent elkövet majd, hogy kihúzzák a választásokig - mondja Katona Tamás. A szegedi egyetem tanszékvezetője, az MSZP szakpolitikusa úgy látja, ha jövőre a szocialisták vezetésével alakul kormány, szükség lesz a büdzsé alapvető módosítására.
A Fidesz ellehetetlenítette az egész gazdaságot

A presztízsberuházásokat, a kommunikációs kiadásokat és az adórendszert újra kell gondolni, így elkerülhetők az újabb megszorítások.

 

- Ön szerint meddig fog élni a 2014-es költségvetés?

 

- Ha szerencséje van a kormánynak, akkor 2013 végéig kihúzza. Az idei költségvetés az év elejét sem érte meg, mielőtt hatályba lépett, már tavaly év végén módosítani kellett. Most is lehetséges olyan helyzet, amikor szükséges a korrekció. Például ha az Európai Bizottság valamilyen komoly kifogást emel. El lehet képzelni akár, hogy az idén olyan mértékű lesz a hiány az adóbevételekben, ami befolyásolja a bázisszámokat és akkor nem kizárt a módosítás. A költségvetés egyes tételeit ugyanis általában az előző évi alapján kalkulálják, de ha már az sem stimmel, nyilván nem lehet jó a végeredmény sem.

 

- Gondolom, elsősorban az áfánál lehet probléma, hiszen erre a veszélyre három, a kormánnyal nem ellenséges intézmény, az Állami Számvevőszék, a Költségvetési Tanács (KT) és a Magyar Nemzeti Bank is figyelmeztetett.

 

- Igen, ha az áfabevételek teljesülésénél már idén gond lesz, akkor anakronisztikusak a 2014-es tervek. Ha az egész bevételi előirányzatot tekintjük, nagyjából kétszázmilliárdos a lyuk.

 

- Egyesek szerint az áfábevételek növekedését azért csak 1,6 százalékra lőtték be, hogy beleférjen még valamilyen népszerű intézkedés, például a húsáfa mérséklése.

 

- Válasszuk ketté! A tervezett áfabevétel, beszéltünk már erről, nem fog befolyni. A gazdasági növekedés kérdésén túl a növekedés szerkezete és az egész gazdaságszerkezet alakítása is érdekes. Ha mondjuk megugrik az ipari export, attól még nem nő a fogyasztás, vagyis az áfabevétel sem. Valamennyi reálkereset-növekedés például lesz idén, de ez nem kompenzáljal még a tavalyi csökkenést sem, a két év mérlege együtt tehát negatív. Ha persze nagyobb lenne a bizalom általában a kormányzati gazdaságpolitika iránt, az szintén növelhetné a fogyasztást, de ez nincs így, a családok nem mernek eladósodni. Ráadásul a kormány a bankok ellen vívott háborúval ellehetetlenítette a hitelpiacot. A húsáfacsökkentés közgazdaságilag nem fér bele a jövő évi büdzsébe, igaz, politikailag akár bele is férhet, mert láthatóan nem a racionalitás érvényesül, amikor ilyen kérdésekről döntenek. Egyébként egy szűk termékkör áfájának mondjuk 18 százalékra mérséklése még elviselhető is lenne az államháztartás szempontjából. Most úgy látszik, nem lesz ilyen változás.

 

Az interjó folytatását a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.