A bizonytalan választók nagyobb része inkább baloldali
Nem igaz, hogy az ellenzéki pártokkal minden rendben van, és a választók már csak a nagy demokratikus összefogásra várnak; a választóknak valami vadonatúj, egy új politikai elit kell – ezt mondta Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a Népszabadságnak pár hete.
A bizonytalan választók nagyobb része inkább baloldali

Azt a demokratikus ellenzéki oldal képviselői is egyértelművé tették már: tudják, hogy – szövetségben vagy anélkül – elsősorban a bizonytalan tömegek megnyerésén múlik a következő választás végeredménye. 

 

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban a Népszabadságnak azt mondta: az utóbbi fél év adatai alapján kimutatható, hogy jelenleg a szavazókorú népesség körülbelül negyven százaléka menne el biztosan szavazni. További „húsz-egynéhány” százalékot tesznek ki azok, akik valószínűleg elmennének; a választani akaró és pártszimpátiával is rendelkezők közös halmaza pedig mintegy harminc százalék.

 

Hann Endre szerint azoknak az „aktív elkötelezetleneknek” a pártpreferenciája (ők szavazni akarnak ugyan, de nemigen tudják vagy nem akarják megmondani, hogy kire), leginkább a politikusok szimpátiaindexére leadott szavazataiból derül ki. Ezek szerint a többségük ellenzéki, sőt leginkább baloldali, aki Mesterházy Attilának és Bajnai Gordonnak adna fontos szerepet.  „Indirekt módon megállapítható tehát, hogy ez a tömeg – a szavazásra jogosultak 13-14 százaléka, vagyis bő egymillió ember – nem egy irányba szavazna ugyan, de többségben vannak közöttük az ellenzékiek, azon belül is a baloldaliak".

 

A teljes cikket elolvashatják a Népszabadság Online-on.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.