A baloldali kormányé a jövő
Botka László szerint a baloldali szavazók tiszteletre méltó, ám romantikus ábrándja, hogy ha a demokratikus ellenzék összefog, akkor nem marad el a siker. Ez azért sem igaz, mert a választásokig vélhetően hetente új szervezetek jelentik majd be, hogy jelöltjeiket elindítják 2014-ben.
A baloldali kormányé a jövő

A Fidesz ugyanis úgy alakította a szabályokat, hogy minden választókerületben minél többen versengjenek a voksokért és így szétforgácsolódjanak a baloldali szavazatok. Az MSZP választmányi elnöke elmondta: azért Bajnai Gordonékkal állapodtak meg, mert az Együtt megalakulása óta nagyon sok olyan embert tudott megszólítani, aki korábban nem szavazott a szocialista pártra.

 

- Az október 23-i ellenzéki demonstrációnak a közös fellépésről kellett volna szólnia, de nem így történt.


- A rendezvénynek azt kellett volna megerősítenie, hogy nem a saját szavazótáborunkért folyik a küzdelem, hiszen a szocialista párt és az Együtt-PM szövetsége is azt tűzte zászlajára, hogy a bizonytalanok közül nyerjen meg minél több embert. E cél elérését azonban Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció híveinek fellépése nem segítette, sőt...

 

- A rendezvény utólagos visszhangja is sejteti, hogy mocskos lesz a választási kampány, hiszen a helyzet már most is szinte elviselhetetlen. Nem tart attól, hogy tavaszra elfáradnak az emberek és nem mennek el szavazni?


- Ez a Fidesz egyik célja. A közvélemény-kutatások ugyanis azt jelzik, hogy ha sokan voksolnak majd, kormányváltás lesz, ha kevesen, akkor Orbánéknak nagyobb az esélye arra, hogy hatalmon maradnak. Számos begyakorlott kampánytechnika létezik a világon, amelyik segít távol tartani az embereket az urnáktól. Az egyik ilyen immár klasszikus módszer a negatív, mocskolódó kampány, amelyik a választók egy részét biztosan elriasztja.

 

- Ezzel szemben mit tehetnek a szocialisták?


- Nekünk arról kell meggyőzni mindenkit, hogy a Fidesz leváltható. Az MSZP-nek van programja, amelyik garancia arra, hogy helyre tudjuk állítani a demokráciát, és az igazságosabb, élhetőbb Magyarországot. Ahogy már elmondtuk, tavasszal ez a világkép áll majd szemben a Fidesz igazságtalan, megfélemlítő rendszerével.

 

- Más jövőt kínálnak. De valóban hisznek abban, hogy ezzel el tudják vinni a választókat az urnákhoz?


- Az emberek azért nem annyira fásultak. Nagyvárosoktól a kistelepüléseken át nagyon sok fórumot tartottam az elmúlt másfél évben és azt tapasztaltam, hogy hónapról hónapra egyre többen jönnek el a szocialista rendezvényekre. Magam az elmúlt évtizedekben hat választást nyertem, parlamentit és önkormányzatit egyaránt, és tudom, hogy az emberek egyre tudatosabban voksolnak Magyarországon. Egyre inkább tisztában vannak a politikai helyzettel, a saját felelősségükkel. De a mocskolódásra visszatérve: 2002-ben úgy győzte le a baloldal a Fideszt, hogy a közvélemény-kutatók a jobboldal sikerét vetítették előre. Akkor is a kíméletlen stílus mozgósította az embereket, ezért most is lehetünk optimisták. De szeretnék mindenkit megnyugtatni arról, hogy a szocialista jelöltek, a párt vezetői tudják: nem dőlhetnek hátra. Nem gondolják, hogy a rejtőzködők szavazataival biztosan lehet nyerni, ezért különösebb erőfeszítésekre már nincs szükség.

 

A Botka Lászlóval készített teljes interjút a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    +    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.