Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

A Lex Csicska elbukott az egységes ellenzéki ellenálláson

MSZP  ─   Hír  ─   2017. június 14. 11:06   ─   2022. október 19. 22:33

A Lex Csicska elbukott az egységes ellenzéki ellenálláson
Szoros volt a vége. A kormánypártok 131 képviselője megszavazta a kampányfinanszírozás szigorítását célzó törvényjavaslatot, ez a jelenlévő képviselők 66,1 százalékát jelentette. A kétharmadtól így elmaradtak. Az ellenzékből csak Oláh Lajos hiányzott, a DK-s képviselő a szavazás napján lett rosszul. A többi ellenzéki képviselő fegyelmezetten összezárt.A jelenlévő képviselők kétharmada kellett volna a tervezett törvénymódosításhoz, vagyis a kormánypártoknak volt esélye átvinni a jogszabályt, amely még egyenlőtlenebbé tette volna a politikai versenyt. Az elaprózott ellenzéknek teljes egységben kellett ellene összeállnia. A szerdai szavazáson kiderült: megtették, ami érdekükben állt. Az MSZP, a Jobbik és az LMP frakciók összes képviselője, a parlamentet egyébként bojkottáló DK-sok és a függetlenek is nemmel szavaztak.

A kormánypártok mindent megtettek, hogy együttműködésbe csalják az ellenzéket. Hadházy Ákos LMP-s képviselő javaslataira építették saját paragrafusaikat, és Lázár János azt is felvetette, hogy a plakátolás kampányidőszakon kívüli tilalmáért cserébe majd a kormány is eláll a politikai hirdetésektől. A törvény egy létező problémát is kezelt volna, ami a gazdasági lobbiktól magukat távol tartó politikai erők számára is vonzó lenne.

Tervezett szigor (az ellenzékkel szemben)

A Jobbik hónapok óta hirdeti, hogy "ti dolgoztok, ők lopnak", és Vona érkezik majd messiásként. A Fidesz erre válaszul megalkotta a "lex csicskaként" hivatkozott, a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló, kétharmados támogatást igénylő javaslatot.

A javaslat szerint tilos lett volna kampányidőszakon kívül a piaci ár alatt vagy ingyen plakátolnia a pártoknak - ezt eredetileg duplán tervezték büntetni -, és kampányidőszakon kívül egyáltalán nem lehetett volna olyan plakátot kitenni, ami egy párt vagy a kormány érdekét szolgálná. A kormánypárt ezzel akarta volna megakadályozni, hogy Vonáék kedvezményes plakáthelyeket kapjanak Simicska Lajos plakátcégeitől, de a javaslatból nem derül ki egyértelműen, hogy a kampányolást így például a CÖF-nek vagy a Fidelitasnak is tilos lett-e volna plakátolni. A javaslat döntő része ráadásul már júliustól életbe lépett volna. A törvény így nemcsak a Jobbikot, hanem Botka László MSZP miniszterelnök-jelöltet érintette volna igen hátrányosan.

A cikk a hvg.hu-n folytatódik.