Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

A Fidesz szembemegy a demokráciával

MSZP  ─   Hír  ─   2017. április 03. 10:51   ─   2022. október 19. 22:33

A Fidesz szembemegy a demokráciával
A Fidesz-kabinet ismét a nemzetközi figyelem középpontjába került, s ismét azzal, hogy szembemegy a demokratikus alapeszmékkel. Előbbiek ugyanis egyenesen tiltanák a személyre szabott jogalkotást, amely azonban Orbánnak és kormányának mára a legalapvetőbb parlamenti gyakorlat.A kormányoldal már ma, kivételes eljárásban tárgyalná a külföldi egyetemek magyarországi működését szigorító felsőoktatási törvénymódosítást, amely ellehetetlenítené a Közép-Európai Egyetem (CEU) magyarországi működését is. 

 

Múlt hét kedden este jelent meg az a Balog Zoltán által beadott törvényjavaslat, amely gyakorlatilag lehetetlenné tenné a CEU számára, hogy eddigi formájában tovább működjön, amennyiben az Orbán-kormány nem köt erről államközi szerződést a CEU-t fenntartó cég székhelye szerinti amerikai állammal, illetve ha ott az intézmény nem indít képzést. Amelyik intézmény nem lesz képes teljesíteni a törvényjavaslatban leírtakat, nem kap működési engedélyt, és 2018 szeptemberétől már nem indíthat képzést. A 2020/21-es tanévig befejezheti a már megkezdett programokat, hogy a hallgatók ne járjanak rosszul.

Az igaz, hogy a törvényjavaslat szövegében és szűkszavú indoklásában egy szó sem esik az amerikai CEU-ról, de nyilvánvaló, hogy főleg arra vonatkozik. Ezt így értelmezi az intézmény elnök-rektora, Michael Ignatieff is, aki már a múlt héten keményen tiltakozott a tervezet ellen. A neves egyetem elleni fellépés oka ugyanis vélhetően nem más: az intézmény fenntartója a Budapesti Közép-európai Egyetem Alapítvány, amelyet 1991-ben a Soros György által létrehozott, New York-i székhelyű Open Society Found hozott létre. Ignatieff ugyan már szerda este találkozott Palkovics Lászlóval, az oktatásért felelős államtitkár azonban világossá tette, hogy a kormány nem látja indokoltnak a törvényjavaslat visszavonását.

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.