400 milliárdos megszorítást jelentett be Matolcsy
Idén 1,2 százalékkal visszaesik, és jövőre is csak 1 százalékkal nő a magyar gazdaság, derül ki a kormány által közzétett új makrogazdasági előrejelzésből. Emiatt a kabinet 2013-ra 397 milliárd forintos megszorításról döntött, míg erre az évre 133 milliárdot zárolnak. A közszférában és az adózásban lesz a legfájdalmasabb az újabb megszorítócsomag.
400 milliárdos megszorítást jelentett be Matolcsy

Magasabb, de 3 százalék alatt tartott hiánycéllal, 1,6 százalékos növekedés helyett 1 százalékos tervekkel készíti el az Nemzetgazdasági Minisztérium a jövő évi költségvetést. A tervek módosításával együtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 397 milliárd forintos költségvetési kiigazító csomagot jelentett be. A lépések az idei és a jövő évet is érintik.

 

Idén 1,2% lesz a visszaesés

 

A rossz gazdasági teljesítmény miatt sem az idei, sem a jövő évi hiánycél nem tartható – derült ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján. A kormány a pénteken nyilvánosságra hozott adatok szerint (pdf) erre az évre már 1,2 százalékos recessziót vár, amit jövőre 1 százalékos, majd 2014-ben 2,5 százalékos növekedés követhet.   

 

Ez jelentős változás az eddigi prognózishoz képest: Matolcsy György még egy hétfői bizottsági meghallgatásán is azt mondta, bízik abban, hogy idén 0-1 százalék között lehet a magyar gazdaság teljesítménye. Varga Mihály IMF-ügy miniszter viszont épp hétfőn ismerte el, hogy aligha lesz tartható az a várakozás, hogy 2013-ban a magyar gazdaság 1,6 százalékkal nőjön.

 

A teljes cikket az Indexen olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.