"Népszabadság!" Ezrek tüntettek a Kossuth téren
A Népszabadság szerkesztősége is kivonult az este 6 órakor kezdődő tüntetésre, amit azután szerveztek a civilek az Országház elé, miután az ellenzéki lap kiadását felfüggesztették.

A Mediaworks Zrt. gazdasági okokra hivatkozott, ahogy Tuzson Bence fideszes államtitkár is, aki a kormány nevében mosta kezeit, az ellenzéki pártok és a civilek azonban egyaránt a Fideszt, és magát Orbán Viktort látják a döntés mögött. A lapért több politikus, többek között Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter volt miniszterelnökök, és Gianni Pittella, az EP szociáldemokrata vezetője is kiállt. A Mediaworks Futó utcai bejárata elé szervezett MSZP-s tüntetésen Molnár Gyula arról beszélt, hogy példátlan a sajtószabadság ilyen formájú megsértése. A helyszínen pártjelképeket helyeztek el, és mécseseket gyújtottak. A demonstráció után a tiltakozók átvonultak a Kossuth térre, ahol csatlakoztak a Media 2.0 civil tüntetéséhez. Az Országház előtt több ezren vonultak fel a sajtószabadságért.

 

Lapunk információi szerint a Népszabadság újságírói vezetése szombaton délután tárgyalt a kiadó (tulajdonos) képviselőivel, amely tárgyaláson azt az ajánlatot kapták, hogy amennyiben összeállítanak egy nullszaldós üzleti tervet, akkor hajlandóak tárgyalásokat folytatni a közös jövőről. Úgy tudjuk, az ajánlatot komolytalannak minősítette a szerkesztőség. 

 

A Mediaworks felügyelőbizottsága döntött a kiadás felfüggesztéséről, amiről a munkatársakat egyenként értesítették levélben. Ebben az szerepelt, hogy továbbra is a Mediaworks alkalmazottai, és titoktartási kötelezettséget várnak el tőlük. A szerkesztőséget megdöbbentette a hír, a lap egyik munkatársa azt írta ki a Népszabadság Facebook-oldalára, hogy szerintük puccs történt. Az újságírókhoz hasonlóan Murányi András, a lap főszerkesztője sem tudott a drasztikus intézkedésről, amit "legalábbis barátságtalan lépésnek" tart. A Mediaworks székháza előtt rögtönzött sajtótájékoztatón Murányi azt mondta, az a terv, hogy a munkatársakat egyben tartsák, hogyha lehetséges, mivel az elmúlt években igen jó szerkesztőség alakult ki.

 

A teljes cikk a Népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.