Kapcsolódó tartalmak: választási eljárási törvény

Hír: Ellehetetlenítik a külföldön dolgozók választási regisztrációját?

A baloldali összefogás pártjai kezdeményezik, hogy akkor is vegyék névjegyzékbe a magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem a lakhelyükön – esetleg nem is Magyarországon – szavazó állampolgárokat, ha azok a kérelmükben nem tüntetik fel doktori címüket, vagy a születési helyüknél, lakcímüknél nem jelölik meg a kerületet.

Hír: Álellenzéki jelöltek özöne jöhet

Orbán Viktor 2012 júliusában még azt mondta: "úgy fair, hogy a választások előtt több mint egy évvel minden részletszabályt mindenki pontosan ismerhessen". Ehhez képest a választási eljárási törvény módosítását, s a május 18-án benyújtott kampányfinanszírozási javaslatot is csak tegnap fogadta el a Ház.

Hír: Egy törvény, amelyet mintha Simicska Lajos írt volna

Tiltakozunk a mutyista és antidemokratikus változtatások ellen! - közölte az Együtt 2014 a Fidesz-KDNP frissen bejelentett párt- és kampányfinanszírozási törvényjavaslataival kapcsolatban.

Hír: Háromcsapás az ellenzékre

A Fidesz nyilván a szentlélek kiáradását ünnepelve, a pünkösdi hétvégére időzítette a kampányfinanszírozási törvényt. Nem meglepő, a törvény nevetséges, viszi a további Fidesz logikát (csak a Fidesz), és Putyintól is tanult a kormány.

Hír: Időközi választás - szeptembertől már nem lehet kitűzni

Több ponton is változik az új választási eljárási törvény egyebek mellett jogvédő szervezetek javaslatai alapján. Újdonság, hogy az idén szeptember 1-je utáni időpontra már nem lehet majd időközi országgyűlési képviselőválasztást kitűzni - közölte Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

Hír: Transparency: Sérti az esélyegyenlőséget a választási törvény

Sérti az esélyegyenlőséget a választási eljárásról szóló törvény, amely mindössze 50 napnyi kampányt szabályoz, mindenféle ellenőrzés és következmény nélkül – olvasható a Transparency International Magyarország honlapján.

Hír: Újratervezés helyett újabb trükközés

Az elmúlt három év kormányzásának egyik legnagyobb botrányköve a választási rendszer átalakítása. A Fidesz mindenfajta konszenzuskeresés nélkül, kizárólag saját hatalmi érdekei szerint szabta újra Magyarország választási rendszerét. S bár az Alkotmánybíróság számos ponton alaptörvény-ellenesnek találta a Fidesz javaslatát, erre a párt új módosító csomaggal állt elő.

Hír: Népszabadság vélemény: Politikai perverzió

Ami Magyarországon történik, az a folyamatos politikai perverzió maga. Az Alkotmánybíróság által nemrég több ponton is alaptörvény-ellenesnek minősített választási eljárási törvényhez benyújtott alkotmányügyi bizottsági módosítócsomag arcátlansága még így is figyelemre méltó.

Hír: MSZP, LMP: konszenzusos választási eljárási törvényt!

Az MSZP és az LMP nyílt levélben kéri a két kormánypárt frakcióvezetőjét, hogy a végleges választási eljárási törvényt egy széles körű konszenzust kereső folyamat során alkossák meg. A két párt azt szeretné, ha ennek során a teljes jogszabályt felülvizsgálnák.

Hír: Tisztelt alkotmánybírák, semmisítsék meg!

Ma Áder János normakontrollra küldte az Ab elé a választási eljárásról szóló törvényt a regisztrációval, a kampányszabályozással, mindennel együtt. Ez az utolsó esély arra, hogy szabad és tisztességes választások legyenek Magyarországon, az utolsó esély, hogy az Ab megsemmisítse ezt a törvényt.

Hír: Név szerint vezették be az előzetes regisztrációt

Nem hatott az ellenzéki össztűz, a kormánypártiak elfogadták az új választási szabályokat. Az Országgyűlés hétfőn név szerinti szavazással elfogadta a választási eljárási szabályok megváltoztatásáról szóló törvényt. Arra csak a fideszes és a KDNP-s képviselők voksoltak igennel.

Hír: Népszava: Csak a Fidesz - kampányolhat

Döntött az Országgyűlés a választási eljárási törvényhez benyújtott módosító indítványokról, így nemcsak a választójogot, hanem a pártok közötti tisztességes versenyt is nyilvánvalóan korlátozza majd a Fidesz.

Hír: Az adatbázisokban és az utcán dől el a következő választás

Egészen más lesz a kampány a 2014-es választások előtt, mint azt korábban megszokhattuk: nem folyik majd a csapból is politikai hirdetés, viszont várhatóan sokkal több, egyforma dzsekit viselő aktivista próbálja majd meggyőzni a választókat, hogy az ő pártjukat támogassák. A visszafogott korteskedés miatt sokaknak talán fel sem tűnik majd, hogy regisztrálni kellene.

Hír: Egyenlítő TV: Autokrácia – Fidesz módra

Nem kérdéses, hogy a legújabb választójogi törvénnyel Magyarország egy autokratikus rendszer irányába sodródik. A kizárólag Fidesz-KDNP által felépített törvény súlyosan sérti a szabad választáshoz való jog, és az emberek közötti egyenlőség demokratikus alapelveit.

Hír: Korlátozott kampánykörnyezet – Ilyen ország pedig nincs CCCXLII.

Újabb, a választási kampányt alapjaiban megváltoztató egyéni indítványok érkeztek a választási eljárásról szóló törvényhez. Vas Imre módosító javaslata, amit az alkotmányügyi bizottság kormánypárti többsége is támogatott, 60-ról 50 napra rövidítené a kampányidőszakot, és nem lehetne választási hirdetéseket közzétenni a nem közszolgálati rádiókban és televíziókban, az online médiában és a mozikban.

Hír: Már a kampányt is korlátoznák a fideszesek

Két módosító indítványt is benyújtottak fideszes képviselők a választási eljárási törvény tervezetéhez, amelyről korábban az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága is úgy gondolta, hogy a javaslat átdolgozásra szorul.

Hír: Mégsem törlik el teljesen a kampánycsendet

Újabb módosító javaslatokat nyújtottak be fideszes képviselők a választási eljárási törvényhez. A közmédiában továbbra is maradna a kampánycsend, szórólapozni, nagygyűléseket szervezni viszont lehetne a választások alatt. A lapokat elszámoltatnák arról, hogy melyik párt, mennyiért hirdetett náluk. A kampányfinanszírozás rendezése kimaradt a csomagból.

Videó: Molnár: a Fidesz elveszi az emberek választójogát

Molnár Zsolt szerint méltatlan a parlament kereteihez, amit a Fidesz csinál: „módosítók módosítójának módosítóját" adják be a választási törvényhez, ami teljesen komolytalan.

Hír: Népszava: Ötletroham 65 oldalon

A fideszes állításokkal ellentétben érdemben módosulhat a választási eljárási törvény, amelyhez 65 oldalnyi módosítást javasolt tegnap az alkotmányügyi bizottságnak a fideszes Papcsák Ferenc. Az egyesületek indulási lehetőségeit korlátoznák, illetve feliratkozás nélkül is lehetne jelöltet ajánlani. A jegyzőkre szinte megoldhatatlan feladat várhat.

Hír: Mindenki regisztráljon, lehetőleg levélben

A választási eljárási törvény tervezetében nincsenek megfelelő garanciák arra, hogy megkérdőjelezhetetlen és tisztességes választási eredmények szülessenek - állítja Szoboszlai György. Az Országos Választási Bizottság (OVB) egykori tagja szerint a választási regisztráció szükségtelen és indokolhatatlan, az alkotmányos elvekkel pedig nem fér össze, hiába módosítják emiatt az alkotmányt.

«12»

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.