Kapcsolódó tartalmak: regisztráció

Hír: Ellehetetlenítik a külföldön dolgozók választási regisztrációját?

A baloldali összefogás pártjai kezdeményezik, hogy akkor is vegyék névjegyzékbe a magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem a lakhelyükön – esetleg nem is Magyarországon – szavazó állampolgárokat, ha azok a kérelmükben nem tüntetik fel doktori címüket, vagy a születési helyüknél, lakcímüknél nem jelölik meg a kerületet.

Hír: Kétszázezer új lakó a voksolásra?

Amennyiben a határon túli választópolgárok a voksolás idejére átjelentkeznek, és így rendelkeznek majd magyarországi lakcímmel, úgy nemcsak országos listára, hanem egyéni képviselőjelöltekre is szavazhatnak majd.

Hír: Egyenlítő TV: Top 5 kormányzati bukta

Az idei persze nem csak a gazdasági bukdácsolásról, hanem a kétharmados többség félresiklott kísérleteiről is szólt. Az idei évet is rengeteg csúsztatás és hazugság tarkította, azonban hol belülről, hol EU részéről a Fidesznek sikerült olyan ellenállást "létrehozni", amely nemet mondott a zavaros intézkedéseknek. Nézzük tehát az idei év öt legnagyobb kormányzati buktáját.

Videó: Molnár: a Fidesz elveszi az emberek választójogát

Molnár Zsolt szerint méltatlan a parlament kereteihez, amit a Fidesz csinál: „módosítók módosítójának módosítóját" adják be a választási törvényhez, ami teljesen komolytalan.

Hír: Népszava: Ötletroham 65 oldalon

A fideszes állításokkal ellentétben érdemben módosulhat a választási eljárási törvény, amelyhez 65 oldalnyi módosítást javasolt tegnap az alkotmányügyi bizottságnak a fideszes Papcsák Ferenc. Az egyesületek indulási lehetőségeit korlátoznák, illetve feliratkozás nélkül is lehetne jelöltet ajánlani. A jegyzőkre szinte megoldhatatlan feladat várhat.

Hír: Mindenki regisztráljon, lehetőleg levélben

A választási eljárási törvény tervezetében nincsenek megfelelő garanciák arra, hogy megkérdőjelezhetetlen és tisztességes választási eredmények szülessenek - állítja Szoboszlai György. Az Országos Választási Bizottság (OVB) egykori tagja szerint a választási regisztráció szükségtelen és indokolhatatlan, az alkotmányos elvekkel pedig nem fér össze, hiába módosítják emiatt az alkotmányt.

Hír: Nyílt alkotmánysértés a választási törvényben

Alaptörvény-módosítással kerülné el a Fidesz az alkotmánysértést, hogy az előzetes választási regisztráció ne akadjon fenn az Alkotmánybíróság szűrőjén. Ettől azonban még alapjog-sértő a regisztráció terve, ahogy a kormánypárti választási eljárási törvény szinte minden részlete súlyos aggályokat vethet fel.

Hír: A regisztráció hátrányain agyal a Fidesz

Hiába érvelt az elmúlt hetekben a választások előtti regisztráció mellett maga Orbán Viktor is, a kormánypárti képviselők szerint továbbra sem biztos, hogy végül bevezetik-e az új rendszert. A döntést többek között az is befolyásolja, hogy a vidéki fideszes képviselők szerint mennyire hajlandóak a regisztrációra az emberek.

Hír: Karácsony: Óriási vereség lesz a Fidesznek a regisztráció

AZ LMP-s politikus szerint az előzetes regisztrációról szóló törvényjavaslatot ha meg is szavazza a parlament, elbukik az Alkotmánybíróságon.

Hír: Óva inti a KIM Orbánt a bizonytalan választók kizárásától

Az [origo] információi szerint még az igazságügyi tárca munkaanyaga is alkotmányellenesnek és a választójog aránytalan korlátozásának tartja a Fidesz elnökségének tervét, miszerint a választók csak személyesen vagy meghatalmazott útján vetethetnék fel magukat a választási névjegyzékbe.

Hír: Előzetes feliratkozás, avagy hogyan rúg öngólt a kormány?

Az elmúlt napokban rengeteg írás foglalkozott a témával, azonban a cikkek többsége megmaradt a kötelező jobb-bal érvelés mentén. Kormányközeli vélemények szerint szükség van az intézményre, hogy a választási csalások könnyebben megelőzhetőek legyenek, míg az ellenzékiek ismételten siratják a demokráciát. A valós következmények feltárásához jó lenne néhány pontot átgondolni.

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.