Kapcsolódó tartalmak: parlament

Hír: Újabb szög a parlamentarizmus koporsójába - a viták széthúzása

Gyakorlatilag közhelynek számít mostanság, hogy a kétharmados többségével (vissza)élő kormánypárti frakciószövetség jelentős létszámbeli fölényét felhasználva tesz arról, hogy különös hordereje sem a Parlamentnek, sem a parlamenti vitáknak ne legyen. (Elég ha a 2011-ben bevezetett kivételes sürgős eljárásra gondolunk.)

Hír: Népszabadság vélemény: Hiszti

Nem vártunk sokat a kormányfő tegnapi parlamenti felszólalásától, de azt sem gondoltuk volna, hogy egy választott, bár önmagát téveszmésen az országgal és a nemzettel azonosító közhivatalnok ott folytatja, ahol két nappal korábban Strasbourgban csúfosan abbahagyta. Hisztizik.

Hír: Elfogadta a parlament a Varga-féle megszorítócsomagot

Elfogadta az Országgyűlés kormánypárti szavazatokkal az idei költségvetési ötödik módosítását, amely alapján az állam garanciát vállal egyes, a kis- és közepes vállalkozások által lehívható, a használatarányos útdíj bevezetéséhez kapcsolódó kedvezményes hitelekre, és létrejön a Beruházási Alap.

Videó: Gyorsan áttolta a Ház Varga csomagját és a szociális temetkezést

Elfogadta az országgyűlés a költségvetés módosítását és a Varga-csomagot, hiába érvelt ellene az utolsó pillanatig az ellenzék.

Hír: Átrajzolják a választókerületeket – itt vannak a részletek

A választásról szóló törvény jelenleg úgy szól, hogy 2013. június 30-a és a 2014-es általános parlamenti választás napja között már nem lehet megváltoztatni a választókörzetek határait. A változtatási tilalom kezdődátumát előbb szeptember 30-ra, majd július 15-re módosították.

Videó: Emlékezés Horn Gyulára - Mesterházy Attila beszéde a Parlamentben

Mesterházy Attila, az MSZP elnökének Horn Gyula emlékére elmondott beszéde a Parlamentben.

Hír: "Reálpolitikus volt, aki mindig előrébb látott, mint kortársai"

Horn Gyula volt miniszterelnökre emlékeztek a Parlamentben pénteken napirend előtt. Kövér László, az Országgyűlés elnöke úgy fogalmazott: Horn Gyula a rendszerváltozás előtt és után is meghatározó szocialista politikus volt. Az Országgyűlésben a volt kormányfő gyászszalagos képe mellé virágcsokrot helyeztek el. Mesterházy Attila, az MSZP elnökének parlamenti beszéde.

Hír: Az árvízből ácsol magának nemzetmentő piedesztált a Fidesz

Orbán Viktor kampányjelenlétét ugyan bírálja az MSZP, ám a szocialisták - egyébként az összes párttal egyetemben - fejet hajtanak a az árvízzel küzdők előtt. A hétfői parlamenti ülésnap frissülő összefoglalója.

Hír: MSZP: Maffiacsaládok bábja a kormány

Összefoglaló a parlament hétfői ülésnapjáról. Összezavart nemi szerepek; maffiacsaládok nevezik ki a kormánytagokat; 82 százalék fölött a GDP-arányos államadósság; a magyar kormány 10 százalékkal több adót szed arányaiban, mint a környező államok kabinetjei.

Hír: Kövér és a tahóság ára

„A parlamenti demokrácia része a bekiabálás” – ezt a jogos érvet kiabálta be néhány éve – még ellenzékiként – a fideszes Babák Mihály a parlamentben, ezzel igazolva korábbi, nem éppen halk véleménynyilvánításait. Babák Mihálynak igaza van.

Hír: A strasbourgi bírósághoz fordul Szanyi Tibor Kövér miatt

A véleménynyilvánítási szabadság és a képviselői jogok korlátozásaként értékeli Szanyi Tibor, hogy Kövér László házelnök ismét megakadályozta parlamenti interpellációjának elmondását. A szocialista politikus ezért a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul - nyilatkozta hétfőn az MTI-nek.

Hír: Véget ért az alkotmányosság korszaka

A hazai és a nemzetközi tiltakozások ellenére megszavazták a Fidesz-KDNP képviselői az alaptörvény negyedik módosítását. A csomag nemcsak jelentősen megváltoztatja az alkotmányt, de az Alkotmánybíróság (Ab) által korábban alkotmányellenesnek talált szabályokat emelt az alaptörvénybe.

Hír: A HÖOK egyszerű választ vár: igen vagy nem

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) levélben fordul a kormány tagjaihoz és az országgyűlési képviselőkhöz választ várva arra, hogy egyetértenek-e az államilag támogatott keretszámok csökkentésével. A hallgatói szervezet elnöke jövő szerdán - a kormányülés kezdetekor - békés ülősztrájkba kezd a Parlamentnél.

Hír: Népszava.hu vélemény: Orbán világa

Valami nem tetszik Orbán Viktorban; nem, nem politikailag, úgy már régóta nem, legalább azóta, hogy maga mögött hagyta liberális énjét és konzervatívnak kiáltotta ki magát. Másról van most szó, olyan dilemmáról, amelyről az ember nem szívesen beszél, vagy mert nem illik, vagy mert nem tudja pontosan megfogalmazni, mi is valójában a baja.

Hír: Választási regisztráció: indoklás nélkül

Hétfőn a parlament elfogadta az előzetes regisztrációról szóló alkotmánymódosítást, amelynek egyetlen értelme, hogy az Alkotmánybíróság érdemben ne foglalkozhasson annak vizsgálatával, tehát mindenképpen legyen ilyen, akkor is, ha az még a Fidesz által elfogadott (eredeti) Alaptörvényt is sértené.

Hír: Botrány az alaptörvény-módosítás zárószavazásán

Most már biztosan nem lesz alkotmányellenes Lázár János ötlete az előzetes regisztrációtól, hiszen a kormánytöbbség beleírta az alaptörvénybe. A szavazás után az LMP képviselői papírfecniket, állításuk szerint kékcédulákat szórtak a kormánypárti képviselőkre.

Hír: Bekerült az alaptörvénybe a választási regisztráció

A parlament az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását.

Hír: Eldőlt: regisztrálni kell a voksoláshoz

A tiltakozás nem hatotta meg a kormánypárti képviselőket: a parlament az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását. Az új jogintézmény a magyar választási rendszertől teljesen idegen, és szakértők szerint teljesen felesleges. A "gránitba vésett" alkotmányt meg másodszor módosították januári hatálybalépése óta.

Hír: A nagybirtokosoknak kedvez az új földtörvény

Több mint hetven agrár- és vidékfejlesztési, természet- és környezetvédő civil szervezet arra kéri az országgyűlési képviselőket, hogy a jelenlegi formájában ne támogassák a tervezett földtörvény javaslatát, írja a greenfo.hu. A tervezet szerintük rögzítené Magyarországon a nagybirtokrendszert, továbbá nem nyújt kellően hatékony védelmet a külföldiek tulajdonszerzése ellen.

Hír: Népszava: Vitatott passzusok a földtörvényben

Jövő hét keddjén a részletes vitával folytatódik a földtörvény tárgyalása a parlamentben. A szocialisták és az LMP is korábban többször a jogszabály-tervezet visszavonását javasolták. Az MSZP több módosító javaslatot is tesz majd.

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.