Kapcsolódó tartalmak: felsőoktatás

Hír: Ekkora tömeg régen vonult utcára Orbán ellen

Tízezrek tüntettek vasárnap délután a CEU-törvény ellen, és kérték Áder János államfőt, hogy ne írja alá. Régen láttunk ekkora kormányellenes tüntetést, a legelszántabbak, több ezren este a Fidesz-székházhoz is elmentek. Bár a tüntetés tárgya a CEU megmaradása volt, sokszor felcsendültek a "mocskos Fidesz" és az "Orbán, takarodj!" rigmusok.

Hír: A jövő elitje készül elhagyni az országot?

Míg a jelenlegi középiskolai végzősök 18 százaléka jelentkezett külföldi egyetemre vagy főiskolára, a mostani 9-11. osztályosok 36 százaléka tervezi a jövőben ezt - derült ki a GVI felméréséből. Különösen a budapesti és elitgimnáziumokból, a jó tanulmányi eredményűek, illetve a lányok tervezik így.

Hír: Népszabadság vélemény: Rög és kötés

Most akkor győztek a diákok, vagy őket is átverte a Fidesz? Fogalmazzunk talán úgy, hogy vereségértékű győzelmet arattak. Hiszen ha megnézzük a decemberi hat pontot, látni fogjuk, hogy van olyan, amelyben legalábbis változást sikerült elérni.

Hír: MSZP: tandíj- és röghözkötöttség-mentes felsőoktatást!

Válságközeli állapotban van a felsőoktatás Magyarországon, állapította meg Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője Pécsett, azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amit a párt parlamenti frakciójának kihelyezett ülése után tartottak a szocialisták.

Hír: Egy nagy blöffel szerelte le a hallgatókat a kormány

Bár a kormány az első helyen jelentkezők 10-20 százalékának ígér ingyenes helyet a korábban fizetőssé tett 16 szakon, a magas ponthatárok miatt valószínűleg ennél jóval kevesebben tanulhatnak. A miniszteri ponthatárok ugyanis rendre meghaladják a legerősebb intézmények korábbi bejutási küszöbeit.

Hír: Ultimátumot adtak a hallgatók a kormánynak

Lényegében egyetlen korábbi követelésük sem teljesült - ezt állapították meg a felsőoktatás átalakítása ellen tiltakozó diákok tegnapi újabb fórumán, az ELTE Múzeum körúti épületének nagytermében. A több száz résztvevő február 11-ig adott időt a kabinetnek és jelentősebb tiltakozó akciókat is kilátásba helyeztek.

Hír: Egyenlítő TV: Top 5 kormányzati bukta

Az idei persze nem csak a gazdasági bukdácsolásról, hanem a kétharmados többség félresiklott kísérleteiről is szólt. Az idei évet is rengeteg csúsztatás és hazugság tarkította, azonban hol belülről, hol EU részéről a Fidesznek sikerült olyan ellenállást "létrehozni", amely nemet mondott a zavaros intézkedéseknek. Nézzük tehát az idei év öt legnagyobb kormányzati buktáját.

Hír: Vastagbőr: Egy makulátlan elme örök ragyogása

Pedig olyan jól ment minden ... államosították a 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyont, nem tüntettek. Lett új alkotmány, új munka törvénykönyve, új választójogi törvény, rengeteg kreatív új adók, adóemelések, egy minisztériumot lepasszoltak a szponzoroknak, bíróság, ügyészség, ÁSZ, MTI, MTVA, AB, minden fontos és kevésbé fontos pozícióban a saját emberek ülnek...

Hír: MSZP: Matek felsőfokon

Az MSZP szerint megbukott a kormány önfinanszírozó felsőoktatásról szóló koncepciója, új elképzelés hiányában rögtönöznek, ezért a párt követeli a felsőoktatási kerekasztal helyreállítását, és azt, hogy ezt követően a kormány azonnali hatállyal tűzze napirendre a felsőoktatás forráskivonásának kérdését.

Hír: Népszabadság: Orbán szégyene

Orbán Viktor ezt rettenetesen elmérte. Bár hívei előszeretettel hivatkoznak rendkívül finom politikai érzékére, ha volt is ilyen, már oda – kiölték belőle az ellenzékben töltött vad évek, amelyek a 2002-es bukás mindent elsöprő dühéből táplálkoztak, és épp ebből fakadóan tették a legkisebb kompromisszumra is képtelenné, még ha adott esetben az nemzeti érdek lett volna is.

Hír: Sztrájkoló, tüntető diákok: íme a mai menetrend

Országos sztrájkot hirdettek a hallgatói szervezetek mára a felsőoktatást érintő tervezett átalakítások miatt, amelyet támogat az Oktatói Hálózat is. A sztrájkot már délelőttől kezdve több demonstráció, hallgatói forum és tiltakozás is kíséri majd.

Hír: A HÖOK egyszerű választ vár: igen vagy nem

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) levélben fordul a kormány tagjaihoz és az országgyűlési képviselőkhöz választ várva arra, hogy egyetértenek-e az államilag támogatott keretszámok csökkentésével. A hallgatói szervezet elnöke jövő szerdán - a kormányülés kezdetekor - békés ülősztrájkba kezd a Parlamentnél.

Hír: Kettős Mérce: A jövő elkezdődött

Tegnap valami történt. Nem nagy dolog, nem lett forradalom, nem lett elkergetve a kormány, nem lett világmegváltás. Ennél sokkal fontosabb dolog történt. Leszámoltunk a fiatalok politikai passzivitásával. Leszámoltunk azzal a tévhittel, hogy ebben az országban nincs igény demokráciára, és társadalmi szolidaritásra.

Hír: Szerdán utcára vonulnak az egyetemisták

Tandíjmentes felsőoktatást és a hallgatói szerződés intézményének eltörlését fogják követelni a kormánytól.

Hír: Keretszámok: népszavazást kezdeményez a HÖOK

Népszavazást kezdeményez a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) a minőségi, európai színvonalú és tandíjmentes magyar felsőoktatásért - jelentette be Nagy Dávid elnök csütörtökön. A Hallgatói Hálózat (HaHa) és a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) is tiltakozik a keretszámok ellen.

Hír: Azért kell a tandíj, hogy több diplomás legyen

Nem mondott konkrét számokat a kormányszóvivő és a felsőoktatási helyettes államtitkár a jövő évi felsőoktatási keretszámokról, de a csütörtöki sajtótájékoztatón elismerték, hogy jóval kevesebb ösztöndíjas hely lesz, és csak a legjobb 15-20 százalék kap teljes támogatást, a többiek diákhitelt vehetnek fel.

Hír: MSZP: A kormány hadat üzent a felsőoktatásnak és a fiataloknak

Az MSZP a felsőoktatásnak és a fiataloknak címzett hadüzenetként értékeli a kormány terveit az állami finanszírozású képzési helyek csökkentéséről. A szocialisták a részösztöndíjas képzést értelmetlennek tartják, az erre szánt pénzből az ingyenes felsőoktatási helyek számát növelnék.

Hír: Egyenlítő TV: Nem a tandíjra?

A héten a kormány rábólintott az oktatási államtitkárság azon előterjesztésére, amely az államilag támogatott hallgatók számát 10 ezer 480 (!!!) főre csökkentené jövőre.

Videó: Hiller: ezt az oktatási rendszert le kell váltani

Hiller István szerint a kormány mindenkinek biztosítja a felsőoktatást, akinek van pénze, ugyanakkor a tehetség nem mindig oda születik, ahol pénz van.

Hír: Összefogás a tandíj ellen

Lassan egységfrontba olvasztja az oktatás szereplőit az Orbán-kormány. A felsőoktatási keretszámcsökkentés és a tandíj ellen összefogott a korábban rivalizáló HÖOK és a Hallgatói Hálózat, jövő héttől sorozatos "diáksztrájkok" és tüntetések várhatóak, valamint együttműködési tárgyalások kezdődhetnek a már sztrájkbizottságba tömörült pedagógus szakszervezetekkel.

«12»

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.