Kapcsolódó tartalmak: előzetes regisztráció

Hír: Népszava.hu: Orbán bukása

Orbán Viktornak le kell mondania. A mondatot korántsem bombasztikus kezdésnek szántam - hogy is szánhatnám, amikor Dési János kollégám már hosszú ideje ezzel a gondolattal zárja írásait -, hanem egy logikus következtetésnek. És éppen az alkotmánybírósági döntésből fakadó következtetésnek.

Hír: Népszabadság vélemény: Nagy lépés hátra

Kövér László tévedett: az Alkotmánybíróság tagjainak többsége mégiscsak kinéz időnként elegáns kocsija ablakából, s a jelek szerint nemcsak a hajléktalanokat látja, hanem a torzuló magyar demokrácia mind elkeserítőbb jelenségeit is.

Hír: A jogállamot ünnepli az ellenzék

Az Alkotmánybíróság döntésében benne van a mindenki által érzett elementáris felháborodás – mondja Karácsony Gergely. Az MSZP szerint a Fidesz beismerte vereségét, az Együtt 2014 elvárásait is megfogalmazta. Dúró Dóra (Jobbik) szerint "minden épeszű ember" ezt a döntést várta a testülettől.

Hír: MSZP: A Fidesz belátta, hogy vereséget szenvedett

A Fidesz azzal, hogy lemondott az előzetes regisztráció bevezetéséről, belátta: ebben az ügyben vereséget szenvedett. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az Alkotmánybíróság szakmai döntést hozott, amikor alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárási törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget.

Hír: Orbán egyelőre félretette a "csodafegyvert"

A választási eljárásról szóló törvény több pontját is kilőtte az Alkotmánybíróság a héten. A legvitatottabb a közvélemény és az ellenzék részről nyilván a regisztráció intézménye volt. A Fidesz - egyelőre - elengedte az ötletét.

Hír: Választójogi törvény: most akkor ki járt jól?

Ma, amikor Rogán Antal bejelentette, hogy nem lesz választási regisztráció, először elégedetten csettintettem. Végre! Az első megnyert csata – gondoltam. Aztán elgondolkodtam az eseten, és rájöttem, ezt a kását sem eszik olyan forrón. A Fidesz ugyanis nem szenvedett vereséget a választójogi törvénnyel kapcsolatban. Igaz, nem is győzött, de mindössze ennyi történt.

Hír: A választójog korlátozása miatt az AB törölte az előregisztrációt

Áder János előzetes normakontrollt kért, és jól tette. Az alkotmánybírák eltörölték a választási regisztrációt. A bírák kimondták, hogy az indokolatlanul korlátozza a választójogot, egyes sajtótermékek kizárása a politikai hirdetések közzétételéből pedig ellentétes a véleményszabadsággal.

Videó: Molnár Zsolt: a Fidesz Sztálingrádja ez a nap

Molnár Zsolt, az MSZP fővárosi elnöke szerint az ellenzéki tiltakozások mellett az Alkotmánybíróság zárta be "az ostromgyűrűt" az előzetes regisztráció kérdésében.

Hír: Orbán most meghátrált és jövőre meg fog bukni

Az MSZP elnöke a demokratikus ellenzék és a választók közös sikerének nevezte, hogy nem lesz regisztráció a jövő évi választás előtt. Mesterházy Attila azt mondta, számukra mindig egyértelmű volt, hogy ez az intézmény szükségtelen és alkotmányellenes. Beszélt arról is, hogy pártja az elmúlt két évben fegyelmezett, egységes és erős lett, ami nélkülözhetetlen a jó kormányzáshoz.

Hír: Hvg.hu vélemény: Farkak báránybőrben

Nicsak, kiszól a betyárkörte a lyukból, és megmondja, miért szabad tüntetni! Azt mondja a CÖF, hogy elfogadhatatlan tüntetni a regisztráció ellen, úgyhogy ha ilyenre kerülne sor, akkor majd ők megakadályozzák.

Hír: Ab-döntés sem akadály a Fidesznek

Bár az Alkotmánybíróság a héten akár a teljes választási eljárási törvényt megsemmisítheti, a Fidesz-KDNP eddigi gyakorlatából egyértelmű: akár az alaptörvénybe is beírhatják az alkotmánysértőnek talált részeket. Ennek az sem akadálya, hogy nem csupán az alkotmányt, hanem a nemzetközi egyezményeinket is sértik a kormánypárti tervek.

Hír: Origo: Megnyílik az út a választási regisztráció bukása előtt

Túl szűken értelmezi a család fogalmát a családok védelméről szóló törvény - információink szerint az Alkotmánybíróság erre hivatkozva hétfőn bejelenti a tavaly elfogadott jogszabály egyes részeinek megsemmisítését. Úgy tudjuk, hogy az AB hamarosan dönt az Alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről is, mivel több nem átmeneti rendelkezés is került a törvénybe.

Hír: Tisztelt alkotmánybírák, semmisítsék meg!

Ma Áder János normakontrollra küldte az Ab elé a választási eljárásról szóló törvényt a regisztrációval, a kampányszabályozással, mindennel együtt. Ez az utolsó esély arra, hogy szabad és tisztességes választások legyenek Magyarországon, az utolsó esély, hogy az Ab megsemmisítse ezt a törvényt.

Hír: Vastagbőr: Éljen az általános és egyenlő választójog!

Képzeljük csak el, hogy mi lenne, ha a tavasszal megrendezendő magyar-román világbajnoki selejtezőn az MLSZ döntené el, hogy kik legyenek a bírók, hogy mekkora legyen a pálya mérete, hogy mekkora legyen a kapu, hogy hány csere lehet, hogy hány percig melegíthetnek a meccs előtt a vendégjátékosok, valamint csak azok a magyar és román szurkolók mehetnek ki a meccsre, akik...

Hír: Név szerint vezették be az előzetes regisztrációt

Nem hatott az ellenzéki össztűz, a kormánypártiak elfogadták az új választási szabályokat. Az Országgyűlés hétfőn név szerinti szavazással elfogadta a választási eljárási szabályok megváltoztatásáról szóló törvényt. Arra csak a fideszes és a KDNP-s képviselők voksoltak igennel.

Hír: Az adatbázisokban és az utcán dől el a következő választás

Egészen más lesz a kampány a 2014-es választások előtt, mint azt korábban megszokhattuk: nem folyik majd a csapból is politikai hirdetés, viszont várhatóan sokkal több, egyforma dzsekit viselő aktivista próbálja majd meggyőzni a választókat, hogy az ő pártjukat támogassák. A visszafogott korteskedés miatt sokaknak talán fel sem tűnik majd, hogy regisztrálni kellene.

Hír: MSZP: Az új választási törvény a demokrácia halálát okozza

Az MSZP szerint a demokrácia halálát okozza az új választási eljárásról szóló törvényjavaslat, amelyet vissza kell vonni, és egy új, konszenzuson alapuló javaslatot kell beterjeszteni és elfogadtatni az Országgyűléssel.

Hír: Botrány az alaptörvény-módosítás zárószavazásán

Most már biztosan nem lesz alkotmányellenes Lázár János ötlete az előzetes regisztrációtól, hiszen a kormánytöbbség beleírta az alaptörvénybe. A szavazás után az LMP képviselői papírfecniket, állításuk szerint kékcédulákat szórtak a kormánypárti képviselőkre.

Hír: Feliratkozásra biztatja a választókat az MSZP

Az MSZP politikusai néhány héten belül országjárásba kezdenek, hogy megismertessék az emberekkel az előzetes regisztráció szabályait, és feliratkozásra buzdítsák őket.

Hír: Eldőlt: regisztrálni kell a voksoláshoz

A tiltakozás nem hatotta meg a kormánypárti képviselőket: a parlament az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását. Az új jogintézmény a magyar választási rendszertől teljesen idegen, és szakértők szerint teljesen felesleges. A "gránitba vésett" alkotmányt meg másodszor módosították januári hatálybalépése óta.

«12»

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.