Kapcsolódó tartalmak: életszínvonal

Hír: Magyarország Európa szegényháza

Januárban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Miből élünk? - A háztartások pénzügyei című, a háztartások pénzügyi helyzetét, vagyoni és jövedelmi viszonyait vizsgáló 2014-es kutatásának eredményeit bemutató kiadvány.

Hír: Kiábrándító adatok: ennyire keveset keresnek a magyarok...

Az Eurostat december elején publikálta a 2014-es mediánbéreket bemutató listáját, amely alapján ismét bebizonyosodott, hogy a magyar bérek jócskán le vannak maradva a nyugat-európai bérekhez viszonyítva. De még a hasonló fejlettségű országok között sem állunk túl jól, a vizsgált 26 országból csupán 4 országot tudtunk megelőzni.

Hír: A nyomor országa: létminimum alatt az adózók fele

Egyre szembetűnőbb a társadalom kettészakadása. A személyi jövedelemadó adatai azt mutatják, hogy a magasabb és az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező polgárok száma egyaránt növekszik, a szakadék folyamatosan mélyül.

Hír: Még többen maradnak az út szélén: tetézve födik el a bajt

A gazdasági növekedés gátjává vált a szegénység terjedése, mélyülése. A rendszeres segélyek tervezett megszüntetése tovább növeli az egyenlőtlenségeket. Pedig már most is ott tartunk, hogy a lecsúszottak tábora a teljes lakosság 37 százalékát teszi ki, míg az európai átlag 22 százalék.

Hír: Perverz újraelosztás: rosszabbul élünk, mint öt éve

A KSH csak novemberben hozza nyilvánosságra szegénységről szóló statisztikáit az akár a választásokat befolyásoló megrendítő következtetései anyagi helyzetének siralmas volta miatt. Nem ez az első alkalom, hogy a statisztikai hivatal sumákol a szegénységi mutatószámokkal: már harmadik éve nem hozza nyilvánosságra mennyien élnek a létminimum alatt.

Hír: Népszava vélemény: Jobban élnek?

Én már csak a saját statisztikámnak hiszek. Jobban tudom, hogyan élnek körülöttem a nyuggerek, mint a miniszterelnök.

Hír: Pestisként terjed a szegénység a Fidesz alatt

Az MSZP követeli, hogy a kormány ne vegye el a gyerekektől, nyugdíjasoktól és a beteg, elesett emberektől azt a 600 milliárd forintot, amelynek behajtását a konvergencia programban vállalták.

Hír: Idén sem közölte a KSH, hányan élnek a létminimum alatt

Egy egyedülálló felnőttnek tavaly 87 510 forintra volt szüksége ahhoz, hogy megéljen, míg egy kétgyerekes családnak 253 779 forintra - derül ki a KSH pénteken kiadott, az MTI által azonban nem közölt Létminimum, 2013 című kiadványából. Az idén sem derült ki, hogy hányan élnek a létminimum alatt.

Hír: Rosszabbul élünk, mint hat éve?

Több írásunkban is foglalkoztunk a magyar társadalom polarizációjával és hazánk régiós versenyben való lemaradásával. Arról is írtunk, hogy a kormány "Magyarország jobban teljesít" szlogenjéhez képest az életszínvonal nemhogy nem javult, de romlott is. Persze, már akinek. A Fidesz társadalompolitikájával a felső középosztálynak nevezett réteg járt jól.

Hír: Az elszegényítést folytatják?

Magyarországon az Eurostat adatai szerint a gazdagoknak jelentősen nőtt a jövedelme, az ország 90%-ának helyzete viszont romlott az elmúlt négy évben. Ha a harmadik Orbán-kormány ott folytatja, ahol a második abbahagyta, négy év múlva közel 100% lesz a lecsúszók aránya, és már csak Orbán Viktor és baráti köre érezheti majd magát nyertesnek.

Hír: Az európai életet nem a jobboldal fogja elhozni

Tudom, hogy a demokratikus ellenzéki koalíció szavazói, aktivistái most csalódottak. Én is az vagyok. Mindannyian jobb választási eredményben bíztunk. Őszinte, mély, saját hibáinkat feltáró elemzésre van szükségünk. Ezzel foglalkoztunk a választmányi ülésen.

Hír: Népszava: Orbán az igazi ellenfél

Az ellenzéki médiumokat, elsősorban a netes fórumokat, a kevéske televíziós megjelenést, egyes politikusok nyilatkozatait és a kormánykritikus civil szférát figyelve az elmúlt hetekben olyan érzésem támadt, mintha április 6-ikán nem is Orbán Viktor hatalmának meghosszabbításáról, hanem Vlagyimir Putyinról szólnának a magyar választások.

Hír: Ennyi pénzt adnak csak Orbánék emberek százezreinek

A kormány csak az infláció mértékének megfelelően emeli jövőre a közmunkások bérét, miközben egyre több ember dolgozik valamilyen közfoglalkoztatási program keretében. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy mennyit keresnek a statisztikák szerint a közmunkások.

Hír: Döbbenetes adatok - tovább nőtt a szegénység Magyarországon

Tavaly az EU 28 lakosságának mintegy negyede volt kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának. Ez 124,5 millió főnek felel meg, közülük 3,2 millióan Magyarországon élnek. Az EU-ban és hazánkban is romlott a helyzet.

Hír: Mesterházy: A szociális válság felszámolása a célunk

Orbán Viktor azt akarja bemesélni nekünk, hogy Magyarország sikeresebb és jobb hely lett az elmúlt három évben, mint volt. Ez arcátlan hazugság!

Hír: Szegények vagyunk, nincs mit szépíteni rajta

Miközben Selmeczi Gabriella szenátor szóvivő asszony szerint „Magyarország a szegénység elleni küzdelemben is jobban teljesít”, újabb elszomorító adatokkal kellett szembesülniük a józan ésszel megáldott, olvasni és adatokat értelmezni képes embereknek. (Ezekből sajnos – úgy tűnik – szintén elég rosszul állunk mostanság.)

Hír: Ténytár: Bővülő középosztály helyett durva szegénység

Korábban már több alkalommal foglalkoztunk a szegénység magyarországi alakulásával. A gyermekszegénységről szóló blogunkban már jeleztük, hogy a kormányzat által korábban hangoztatott cél, az alulról nyitott, széles középosztály helyett polarizációt figyelhetünk meg a társadalom felső és alsóbb rétegei között. Ez sajnos különösen aktuális, lévén tegnap volt a szegénység elleni küzdelem világnapja.

Hír: Magyarország=3.2 millió szegény

Kíváncsian várom, mivel magyarázza majd a T. Kormány a KSH friss kiadványát. Ebből ugyanis az derül ki, hogy Magyarországon 3.2 millió ember (a lakosság egyharmada) él relatív jövedelmi szegénységben, ebből mintegy félmillióan mélyszegénységben. Ezekkel az adatokkal természetesen az Európai Unió sereghajtói között vagyunk. Magyarország jobban teljesít!

Hír: Gyarapodás helyett a rezsiharc folytatódik

Akinek egy közép-európai nyomorult kisállam miniszterelnökeként minden idejét a háborúzás veszi el, attól semmilyen formában nem értelmes elvárni, hogy legalább szabadidejében kormányzással is foglalkozzon.

Hír: Minden ötödik magyar szegény

1990 óta nem éltek ilyen sokan a szegénységi küszöb alatt, mint tavaly. A jövedelmi egyenlőtlenségek jelentősen nőttek 2009 óta. Jelentős mértékben nőtt 2009 és 2012 között a magyar népesség körében a relatív jövedelmi szegénységben élők aránya: a 2012-es szegénységi ráta értéke meghaladta a kilencvenes évek óta mért eddigi legmagasabb, 1996-ban rögzített értéket is.

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.