Kapcsolódó tartalmak: demokrácia

Hír: „Addig maradok, amíg vissza nem vonják a negyedik módosítást”

Csütörtök délelőtt 10 órakor mintegy száz tiltakozó állampolgár foglalta el a Fidesz Lendvay utcai székházát. A civilek az alaptörvény negyedik módosítása ellen demonstrálnak; békés ülősztrájkba kezdtek. A tiltakozók egyikét, Rózsa Milánt kérdeztük akciójukról.

Videó: „Az alkotmány nem játék" Tüntetők hatoltak be a Fidesz székházába

Néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára csütörtök délelőtt.

Hír: Népszava vélemény: Európai

Már megint sikerült kiverni a biztosítékot Európában. Az alaptörvény újabb módosítása miatt az unió szégyenpadjára ültetnék Magyarországot. Pontosabban: a kormányt. Még pontosabban: Orbán Viktor kormányát. Meg az egész kétharmadot, amely teljesíti a kedves vezető óhajait.

Hír: Népszava vélemény: Részvétlen demokrácia

Kavarognak az elnevezések a mai fél-önkényuralom és fél-demokrácia körül. Az Orbanisztán azért is jó, mert utal a "keleti nyitásra", nem is a külkereskedelemben, hanem még erőteljesebben a politikai rendszerben.

Hír: Népszava.hu: Orbán bukása

Orbán Viktornak le kell mondania. A mondatot korántsem bombasztikus kezdésnek szántam - hogy is szánhatnám, amikor Dési János kollégám már hosszú ideje ezzel a gondolattal zárja írásait -, hanem egy logikus következtetésnek. És éppen az alkotmánybírósági döntésből fakadó következtetésnek.

Hír: Népszabadság vélemény: Nagy lépés hátra

Kövér László tévedett: az Alkotmánybíróság tagjainak többsége mégiscsak kinéz időnként elegáns kocsija ablakából, s a jelek szerint nemcsak a hajléktalanokat látja, hanem a torzuló magyar demokrácia mind elkeserítőbb jelenségeit is.

Hír: MSZP: A Fidesz belátta, hogy vereséget szenvedett

A Fidesz azzal, hogy lemondott az előzetes regisztráció bevezetéséről, belátta: ebben az ügyben vereséget szenvedett. Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: az Alkotmánybíróság szakmai döntést hozott, amikor alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárási törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget.

Hír: A választójog korlátozása miatt az AB törölte az előregisztrációt

Áder János előzetes normakontrollt kért, és jól tette. Az alkotmánybírák eltörölték a választási regisztrációt. A bírák kimondták, hogy az indokolatlanul korlátozza a választójogot, egyes sajtótermékek kizárása a politikai hirdetések közzétételéből pedig ellentétes a véleményszabadsággal.

Hír: Hvg.hu vélemény: Farkak báránybőrben

Nicsak, kiszól a betyárkörte a lyukból, és megmondja, miért szabad tüntetni! Azt mondja a CÖF, hogy elfogadhatatlan tüntetni a regisztráció ellen, úgyhogy ha ilyenre kerülne sor, akkor majd ők megakadályozzák.

Hír: MSZP: Január 2-án elkezdődnek az ellenzéki tárgyalások

Január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről - közölte az egyeztetéseket kezdeményező MSZP frakcióvezető-helyettese csütörtökön.

Hír: Kettős Mérce: A jövő elkezdődött

Tegnap valami történt. Nem nagy dolog, nem lett forradalom, nem lett elkergetve a kormány, nem lett világmegváltás. Ennél sokkal fontosabb dolog történt. Leszámoltunk a fiatalok politikai passzivitásával. Leszámoltunk azzal a tévhittel, hogy ebben az országban nincs igény demokráciára, és társadalmi szolidaritásra.

Hír: Mesterházy: politikai válság van Magyarországon

Magyarországon nemcsak gazdasági, hanem társadalmi, politikai és demokratikus válság van Mesterházy Attila szerint. Az MSZP elnöke pénteken a Demokrácia és szabadság Közép- és Kelet-Európában című konferencián azt mondta: Magyarországon parlamenti diktatúra alakult ki, a kormányoldal semmiféle önkorlátozásra nem hajlandó, visszaél kétharmados többségével.

Hír: Népszava: Csak a Fidesz - kampányolhat

Döntött az Országgyűlés a választási eljárási törvényhez benyújtott módosító indítványokról, így nemcsak a választójogot, hanem a pártok közötti tisztességes versenyt is nyilvánvalóan korlátozza majd a Fidesz.

Hír: MSZP: Az új választási törvény a demokrácia halálát okozza

Az MSZP szerint a demokrácia halálát okozza az új választási eljárásról szóló törvényjavaslat, amelyet vissza kell vonni, és egy új, konszenzuson alapuló javaslatot kell beterjeszteni és elfogadtatni az Országgyűléssel.

Hír: Már a kampányt is korlátoznák a fideszesek

Két módosító indítványt is benyújtottak fideszes képviselők a választási eljárási törvény tervezetéhez, amelyről korábban az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága is úgy gondolta, hogy a javaslat átdolgozásra szorul.

Hír: Népszava.hu vélemény: Orbán világa

Valami nem tetszik Orbán Viktorban; nem, nem politikailag, úgy már régóta nem, legalább azóta, hogy maga mögött hagyta liberális énjét és konzervatívnak kiáltotta ki magát. Másról van most szó, olyan dilemmáról, amelyről az ember nem szívesen beszél, vagy mert nem illik, vagy mert nem tudja pontosan megfogalmazni, mi is valójában a baja.

Hír: Sajtószabadság: Ukrajnával és Törökországgal egy csoportban

Magyarország, Fehéroroszország, Ukrajna, Törökország. A Nemzetközi Sajtóintézet (IPI) szerint többek között ezek azok az európai országok, ahol az elmúlt években romlott a sajtószabadság helyzete.

Hír: Véleményvezér: Amivel a Fidesz nem számolt

A 2014-es választások eredményét az ellenzék egységesen semmisnek fogja tekinteni, amennyiben alulmaradnak. Sem az ország egyik fele, sem a nemzetközi közvélemény egy része nem fogja a Fidesz hatalmát legitimnek tekinteni.

Hír: Tóta W. Árpád: Az önző óriás

Régóta vágytunk már az erőskezű vezetésre. Hát tessék, ennyit tud: lopni két erős marokkal. A rendszerváltás óta téma, hogy a demokrácia nem hatékony rendszer. Ahogy teltek az évek, egyre gyakrabban került elő a demokráciafáradtság fogalma. Ez mogyoróhéjban azt jelenti, hogy a dolgok nem mennek előre, a pártok csak vitatkoznak a parlamentben, és ráadásul még választani is kell közülük.

Hír: Index.hu: Jegyrendszerre adott szabadság

A Demokrácia és Dilemma Intézet szerint a feliratkozásos választási rendszernek racionális értelme nincs, egyetlen várható hatása az lesz, hogy csökken majd a választási részvétel. Az új törvényeket kifejezetten 2014-re szabták.

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.