Kapcsolódó tartalmak: alkotmánymódosítás

Hír: Alkotmányos bukta: jöhet a hazaárulózás

Sok hűhó semmiért. Így lehetne nevezni a hetedik alkotmánymódosítás körüli mizériát, amelyet kedd délelőtt a Jobbik és az MSZP tiltakozása, a DK távolmaradása és az LMP nem szavazata mellett nem fogadott el a parlament.

Hír: Alaptörvényben jobban csökken a rezsi?

Orbán Viktor adta meg az alaphangját a Fidesz őszi kampánysorozatának, a rezsicsökkentési fórumoknak, amikor arról beszélt, hogy a választások éve a rezsiharc éve lesz. Mondjuk, ezzel kapcsolatban senkinek nem voltak halvány kétségei sem. A rezsidémon elleni harc közvélemény-kutatásokban érződő hatása kétségtelen.

Hír: Az ENSZ-től érkezik Orbánék legújabb pofonja

A negyedik alaptörvény-módosítással az Orbán-kormány minden jel szerint átlépett egy határt. Újabb és újabb bírálatok érik a rendszer alapjait átalakító törekvéseiket. A legújabb fejlemény, hogy az ENSZ emberi jogi főbiztosa is sürgette a magyar kormányt, hogy vonja vissza azokat az alkotmánymódosításokat, amelyeket nemzetközi és regionális emberi jogi testületek széles körben bíráltak.

Hír: Közösen kezdeményezi az alkotmány módosítását az MSZP és az LMP

Közösen kezdeményezi az alaptörvény módosítását az MSZP és az LMP - jelentette be hétfőn Mesterházy Attila, a szocialista párt elnöke és Schiffer András, az ökopárt társelnöke.

Hír: Velencei Bizottság: Aggályos a magyar alaptörvény

Mindenképpen érdemes komolyan venni a Velencei Bizottságnak (VB) a magyar alkotmány negyedik módosítása kapcsán készülő, csütörtökön kiszivárgott jelentéstervezetét – nyilatkozta lapunk kérdésére Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

Hír: Jó a "megtört" Ab Orbánnak

Az alaptörvény körüli viták korszaka lezárult - állapította meg Orbán Viktor, miután látogatást tett az Alkotmánybíróságon (Ab). A kormányfő szerint a viták nyugvópontra jutottak, hiszen az Ab nem mondta ki a negyedik alkotmánymódosítás közjogi érvénytelenségét. Azt nem tette hozzá, hogy a testület nem is vizsgálta érdemben a kiegészítést.

Hír: Visszavonatná a negyedik alkotmánymódosítást az EP

Gyakorlatilag minden kifogásolt intézkedést – a negyedik alkotmánymódosítástól az AB jogainak korlátozásáig – visszavonatna a magyar kormánnyal az Európai Parlament állampolgári jogi bizottsága.

Hír: Időutazás a szignókkal

Akár az alaptörvény negyedik módosításának közjogi érvényességét is érintheti a csomag kihirdetése körüli káosz. Az Országgyűlés honlapján - megkérdőjelezhető módon - korrigálták ugyanis a köztársasági elnök aláírásának dátumát, nem sokkal azután, hogy felmerült: a házelnök és az államfő is kicsúszott az alkotmányban rögzített határidőkből.

Hír: Aláásta a bizalmat a kormány

Miközben Washington egyre határozottabban ad hangot aggályainak az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatban, itthon közös tiltakozásra készül a demokratikus ellenzék. Az alkotmányosság megvédése érdekében ugyanis egyeztetésre hívta az ellenzéki pártok vezetőit Bajnai Gordon, az MSZP és a Demokratikus Koalíció pedig azonnal asztalhoz ülne.

Hír: Az MSZP az alapvető jogok biztosához fordult

Az alapvető jogok biztosához, Szabó Mátéhoz fordult az MSZP, azt kérve: közjogi érvénytelenség miatt kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál az alaptörvény negyedik, egy hete elfogadott módosításának megsemmisítését.

Hír: Népszava vélemény: Ennyi

Hétfőn éjjel negyed tizenkettőkor, amikor a Sándor palota után a Kossuth téren is befejezték a fiatalok az alaptörvényes jogfosztások elleni tüntetést, az utolsó szónok azt mondta búcsúzóul, hogy megvárják, megjön-e Áder János józan esze. Merthogy ugye ő az, aki még tehet valamit, ha nem írja alá a módosításokat, akkor azok nem lépnek életbe.

Hír: Több ezren tüntettek az alkotmánymódosítás ellen

Több ezren, főként fiatalok gyűltek össze eddig az Alkotmány utcában, hogy tiltakozzanak az alaptörvény újabb, immár negyedik módosítása ellen. Többeknél transzparens hirdeti: az alkotmány nem játék. A "hivatalos" tüntetés lezárta után a tömeg megindult a Képviselői Irodaházhoz. A tüntetés koraeste a Sándor palotánál fejeződött be, a demonstrációt hétfőn folytatják.

Hír: A Fidesz nem enged Európának

A futárpostával kiküldött jövő heti parlamenti napirend szerint a T. Ház hétfőn szavaz a negyedik alkotmánymódosításról szóló döntés elhalasztásáról – igaz, az MSZP-frakció kérésére. Így nem valószínű, hogy a Fidesz–KDNP parlamenti kétharmad elhalasztaná a zárószavazást.

Hír: Fidesz-székház: a kormánypártnak Bajnaizásra futotta

Az agresszió nem elfogadható eszköz - kommentálta a Fidesz azt, hogy csütörtök délelőtt tüntetők hatoltak be a párt budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva.

Hír: „Addig maradok, amíg vissza nem vonják a negyedik módosítást”

Csütörtök délelőtt 10 órakor mintegy száz tiltakozó állampolgár foglalta el a Fidesz Lendvay utcai székházát. A civilek az alaptörvény negyedik módosítása ellen demonstrálnak; békés ülősztrájkba kezdtek. A tiltakozók egyikét, Rózsa Milánt kérdeztük akciójukról.

Videó: „Az alkotmány nem játék" Tüntetők hatoltak be a Fidesz székházába

Néhány tucat tüntető hatolt be a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházának udvarára csütörtök délelőtt.

Hír: Választási regisztráció: indoklás nélkül

Hétfőn a parlament elfogadta az előzetes regisztrációról szóló alkotmánymódosítást, amelynek egyetlen értelme, hogy az Alkotmánybíróság érdemben ne foglalkozhasson annak vizsgálatával, tehát mindenképpen legyen ilyen, akkor is, ha az még a Fidesz által elfogadott (eredeti) Alaptörvényt is sértené.

Hír: Botrány az alaptörvény-módosítás zárószavazásán

Most már biztosan nem lesz alkotmányellenes Lázár János ötlete az előzetes regisztrációtól, hiszen a kormánytöbbség beleírta az alaptörvénybe. A szavazás után az LMP képviselői papírfecniket, állításuk szerint kékcédulákat szórtak a kormánypárti képviselőkre.

Hír: Bekerült az alaptörvénybe a választási regisztráció

A parlament az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását.

Hír: Eldőlt: regisztrálni kell a voksoláshoz

A tiltakozás nem hatotta meg a kormánypárti képviselőket: a parlament az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötötte a választójog gyakorlását. Az új jogintézmény a magyar választási rendszertől teljesen idegen, és szakértők szerint teljesen felesleges. A "gránitba vésett" alkotmányt meg másodszor módosították januári hatálybalépése óta.

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.